Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyda İçsel Yılmaz'ın yürütücülüğünü yaptığı, TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje kapsamında kolorektal kanser tedavisi için yeni bileşikler geliştirildi.
Doç. Dr. Yılmaz, KTÜ Rektörlük Senato Salonu'nda düzenlenen toplantıda, "Polipiridil Ligantlı Paladyum (2) ve Platin (2) 5-Florourasil Komplekslerinin Sentezi ve Kolorektal Kanserinde İn Vitro ve İn Vivo Etkileri" adlı projenin başarıyla tamamlandığını söyledi.
Projenin KTÜ ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile işbirliğinde yürütüldüğünü belirten Yılmaz, projede yer alan araştırmacılara teşekkür etti.
Kolorektal kanserin hem kolon hem de rektum bölgesinde ortaya çıktığını belirten Yılmaz, bu kanser türünün önceki yıllarda daha çok 60 yaş ve üzerindekilerde görüldüğünü ifade etti.
Son dönemde 45 yaş ve altındaki kişilerde kolorektal kansere rastlanma sıklığında artış görüldüğüne işaret eden Yılmaz, kolorektal kanserin, dünya genelinde ölümcül kanser türleri arasında üçüncü sırada olduğunu anlattı.
Kolorektal kanserinin tedavisinde klinikte kullanılan iki ilaca ilişkin bilgi veren Yılmaz, "Projede, kolorektal kanserinin tedavisinde kullanılan 5-florourasil molekülünü, paladyum (2) ve platin (2) iyonlarına bağlayarak kolorektal kanserindeki antikanser etkisini iyileştirebilir miyiz noktasıyla yola çıktık." dedi.