İran ile ABD arasında Pakistan ve Katar'ın arabuluculuğunda İsviçre'nin Bürgenstock kentinde yürütülen dörtlü görüşmelerin ilk turu sona erdi.
Kritik toplantı öncesinde İran heyeti, Katar'ın arabuluculuğunda ABD temsilcileriyle bir ön görüşme gerçekleştirdi. Temaslarda Hürmüz Boğazı'nın durumu, Lübnan'daki ateşkes süreci ve İran'ın dondurulmuş varlıkları ele alındı.
Katar Dışişleri Bakanlığı, Lucerne Gölü Zirvesi'nin resmen başladığını duyururken, toplantılara ABD, İran, Pakistan ve Katar'dan üst düzey temsilcilerin katıldığını açıkladı.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ile İran heyetinin başmüzakerecisi Muhammed Bakır Galibaf liderliğindeki delegasyonlar, çatışmalara kalıcı bir son verilmesi amacıyla bir araya geldi.
Görüşmeler sırasında açıklamalarda bulunan İran Meclis Başkanı ve Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, ABD'nin tehditlerine boyun eğmeyeceklerini söyledi.
Galibaf, "ABD'lilerin tehditlerini ciddiye almıyoruz" ifadelerini kullanırken, İran Silahlı Kuvvetleri'nin her türlü tehdide karşı farklı şekillerde karşılık vermeye hazır olduğunu belirtti.