İsrail Yüksek Mahkemesi, Roman Gofman'ın dış istihbarat servisi MOSSAD'ın yeni başkanı olarak atanmasına yapılan itirazları reddetti.

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun askeri sekreteri Gofman'ın MOSSAD'a atanmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Gofman, koltuğu David Barnea'dan teslim aldı.

Gofman'ın atamasına dair X paylaşımında, "General Roman Gofman'ın MOSSAD başkanlığına atanmasının onaylanmasını kutluyorum. Bu atamayı engelleme girişimlerinin başarısızlığa uğramasından memnuniyet duyuyorum. Roman, savaş alanında ve karar alma merkezlerinde cesaret, kararlılık ve liderlik sergilemiş, birinci sınıf bir güvenlik uzmanı, seçkin bir savaşçı ve komutandır. İsrail devletinin karşı karşıya olduğu sayısız tehdit karşısında MOSSAD'ı başarıyla yöneteceğinden ve İsrail'in güvenliğine önemli bir katkı sağlayacağından eminim. Onun başarısı hepimizin başarısıdır." ifadelerini kullandı.

İstihbarat deneyiminin olmaması ve geçmişindeki usulsüzlükleri nedeniyle eleştirilen Gofman'ın, 2015-2017 yılları arasında işgal altındaki Batı Şeria'da görev yaparken, gerekli izinleri almadan ve yasal prosedürleri izlemeden Filistinli muhbirler devşirdiği ve onları kurallara aykırı faaliyetlerde kullandığı belirtiliyor.

Gofman'ın en büyük skandalı ise 2022'de işgal altındaki Golan Tepeleri'nde tümen komutanıyken 17 yaşındaki İsrailli Uri Elmakias'ı bir istihbarat operasyonunda kullanması oldu.