Hürmüz Boğazı'ndaki gemi trafiği anlık takip sistemi aracılığıyla izleniyor
IATA Genel Direktörü Willie Walsh, jet yakıtı piyasasında yaşanan gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) olası jet yakıtı sıkıntısına yönelik değerlendirmelerinin endişe verici olduğunu belirten Walsh, "Biz de mayıs ayı sonuna doğru Avrupa’da jet yakıtı yetersizliği nedeniyle bazı uçuş iptallerinin başlayabileceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.
Walsh, uçuş iptallerinin Asya’nın bazı bölgelerinde görüldüğüne işaret ederek alternatif tedarik hatlarının güvence altına alınması için çalışmaların sürdüğünü aktardı.
Yetkili otoritelerin iyi koordine edilmiş planlara sahip olmasının önemine dikkati çeken Walsh, "Alternatif tedarik hatlarını güvence altına almak için mümkün olan her şey yapılırken gerekmesi halinde slot esnekliği de dahil olmak üzere, yetkililerin iyi iletişim kurulan ve iyi koordine edilen planlara sahip olması büyük önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa Birliği’nde rafinerilerin jet yakıtı talebinin yaklaşık yüzde 70’ini karşıladığı, kalan kısmın ise büyük ölçüde Orta Doğu’dan ithal edildiği biliniyor. Hürmüz Boğazı kaynaklı arz daralması ise küresel akaryakıt pazarlarında çalkantılar oluşturuyor.