QİNGDAO, 21 Haziran (Xinhua) -- Çinli ve Türk siyasetçiler ile iş dünyası temsilcileri, Çin'in doğusundaki Shandong eyaletinin Qingdao kentinde düzenlenen 7. Qingdao Çokuluslu Şirketler Zirvesi kapsamında Çin (Shandong)-Türkiye Değişim Günü için bir araya geldi.
İki taraf da, iki ülke arasındaki ticaretin daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması, Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Türkiye'nin Orta Koridor projesinin entegrasyonunun hızlandırılması gerektiği konusunda mutabık kaldı.
Temsilciler ayrıca, iki ülkenin köklü medeniyet bağlarını kapsamlı stratejik işbirliği için bir itici güce dönüştürmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye, Çin ile Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin ortak inşasına yönelik hükümetler arası işbirliği belgesi imzalayan ilk ülkeler arasında yer alıyor. Birbirini yüksek oranda tamamlayan avantajlara sahip iki ekonomi, geniş bir işbirliği potansiyeli barındırıyor.
Etkinliğe katılanlar, Çin'in Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biri olduğuna vurgu yaptı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Üyesi ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin son yirmi yılda yaklaşık kırk katına çıktığına dikkat çekti.
Karal, "Daha fazla Türk ürününün Çin pazarına erişebilmesi, Çin yatırımlarının ülkemizde artması ve karşılıklı turizm hareketliliğinin güçlenmesi, her iki ülkenin de kazanacağı bir iş birliği anlayışının temel unsurları olacaktır" ifadelerini kullandı.