Haber : Ahmet ÜN – Kamera: Mehmet Mucahit CEYLAN
(DİYARBAKIR) – Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, CHP'nin 28. Olağan Kurultayı'nın iptaline ilişkin istinaf kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Avrupa ile vize sorununun konuşulduğu, Avrupa ile uyum süreçlerinin tartışıldığı bir dönemde Avrupa'yı izah edemeyeceğimiz, dünyaya izah edemeyeceğimiz bu tür yargı kararları ülkeye zarar verir" dedi.
Akara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi'nin, CHP'nin 38'inci Olağan Kurultayı'nın iptali talebiyle açılan davada verdiği "mutlak butlan ve ihtiyati tedbir" kararına tepkiler sürüyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "mutlak butlan ve ihtiyati tedbir" kararınn ülke ekonomisine ve demokrasisine zarar vereceğini söyledi.
Gerçek demokrasilerde siyasi partinin kadroları partililer tarafından belirlendiğine dikkat çeken Kaya, "Türkiye'de doğrusu dönem dönem özellikle olağanüstü dönemlerde siyasi partilere yönelik bazen hukuksal, bazen askeri ama antidemokratik uygulamalar hep süre gelmiştir. Maalesef Avrupa Birliği süreci giden bir ülkede bir siyasi partinin hukuk yoluyla devre dışı bırakılması, müdahale edilmesi doğru bir yöntem değil. En büyük zararı ülkeye, ülkenin ekonomisine, ülkenin demokrasisine verir. Eğer biz gerçek anlamda bir demokratik gelişmiş ülke olmak istiyorsak bir siyasi partinin kadrosunun nasıl değişeceği, nasıl oluşacağı siyasi partiler esasında bellidir. Bu yöntemlerin dışında bir gerekçe üreterek zorlayarak bir partinin kadrosuna, yönetim kadrosuna ki ana muhalefet partisinin bir yönetim kadrosuna yapılmış müdahale doğrusu bize göre demokrasi dışıdır ve bu tarihte bize göstermiştir ki ne zaman böyle müdahaleler gerçekleşmişse her zaman ülke kaybetmiş" dedi.
CHP'ye yönelik alınan kararın ülke ekonomisini önemli derecede sekteye uğratacağını anlatan Kaya, şöyle devam etti:
"Bugün ekonomik rakamlara baktığınızda dönem dönem bu tür müdahalelerin sonucu biz sürekli gelişmiş ekonomisi büyük bir ülke olamıyoruz. O ivme sürekli bir yerlerde kırılıyor. Tam da böyle bu tür antidemokratik müdahalelerle kırılıyor. Bugün de ülke yoğun, yüksek enflasyonlu bir ortamda, dış ticaret açığının fazla olduğu bir ortamda yavaş yavaş bu sorunu çözmeye çalışırken böyle bir karar ülke ekonomisini önemli derecede sekteye uğratır. Sadece ülke ekonomisi değil işte Avrupa ile vize sorununun konuşulduğu, Avrupa ile uyum süreçlerinin tartışıldığı bir dönemde Avrupa'yı izah edemeyeceğimiz, dünyaya izah edemeyeceğimiz bu tür yargı kararları ülkeye zarar verir. Bu gibi karar o partiyi zamanla daha da güçlendirir. İşte dönüp bakın tarih boyunca AK Parti de aynen böyle bir uygulamayla karşı karşıya kaldı dönem dönem. Bugün iktidarda. Bugün DEM Parti yüzde 6-7'lerde kapatılmaya çalışılırken bugün 15'ler bandına çıkan bir oy oranını görüyoruz. Demek ki toplum bunu kabul etmiyor. Toplum siyasete yargının, diktanın, askerin müdahalesini kabul etmiyor. Bunu bilmemiz lazım. Bunu bile bile bu tür hatalar ülkeye zarar verir. "