Kahramanmaraş'ta 8 öğrenci ile öğretmen Ayla Kara'nın hayatını kaybettiği saldırı ve Şanlıurfa'daki saldırı sonrası devletin ilk kapsamlı yanıtı geldi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Güvenli Okul İklimi" programında düzenlediği basın toplantısında 7 maddelik tedbir paketini açıkladı.

Okul güvenliğinin artık yalnızca fiziki değil, dijital sınırları da kapsayan bütüncül bir politika olarak ele alındığını belirten Tekin, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla şekillenen yol haritasını kamuoyuyla paylaştı.

"Okul-aile-rehberlik" bağının güçleneceğini belirten Bakan Yusuf Tekin, dijital şiddet salgınına karşı atılan adımları da sıraladı.

OKULLAR İÇİN ALINAN YENİ TEDBİRLER "Güvenli Okul İklimi" Programında konuşan Tekin alınan yeni önlemleri 7 maddede sıraladı. Bakan Tekin'in "Güvenli Okul İklimi" programında sıraladığı yedi somut adım şöyle:

SİBER DEVRİYE VE YAPAY ZEKA DESTEĞİ Paketin en dikkat çekici ayağı, dijital dünyanın karanlık alanlarında çocukları hedef alan içeriklerin yapay zekâ destekli takip ve analiz imkânlarıyla izlenmesi. Bakan Tekin'in ifadesiyle izleme sonuçlarına göre önlemler kademeli olarak güçlendirilecek.

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'nin aynı sürece ilişkin verdiği somut verilere göre kolluk kuvvetlerinin sanal devriyeleri 2025 yılında 210 bin 234 hesap yönetici ve kullanıcısını tespit etti. 2026'nın yalnızca ilk dört buçuk ayında ise 86 bin 937 hesap izlemeye alındı. Kahramanmaraş ve Şanlıurfa saldırılarının ardından saldırgan içerikli 539 ve provokatif içerikli 379 hesap hakkında adli süreç başlatıldı; 8 bin 270 URL hakkında erişim engeli kararı uygulandı. "C31K" adıyla anılan dijital oluşuma bağlı Telegram üzerindeki 259 kanal kapatıldı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bu konudaki önlemlere ilişkin şunları söyledi: