Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) yayınladığı yıllık "Dünyada Askeri Harcama Eğilimleri" raporunda, Orta Doğu'nun hariç tutulduğu Asya ve Okyanusya bölgesindeki ülkelerin askeri harcamalarının, 2025'te 681 milyar dolara ulaştığı belirtildi.
Raporda bölge ülkelerinin toplam askeri harcamaları yıllık bazda yüzde 8,1 artışla 2009'dan bu yana en hızlı yükselişi gösterdiği, küresel askeri harcamaların yüzde 24'ünü oluşturduğu kaydedildi.
Orta Asya, Doğu Asya, Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'nın dahil edildiği bölgenin tüm alt bölgelerinde askeri harcamaların arttığına dikkat çekilen raporda, bunun askeri konuşlanmadaki hızlı artışı gösterdiği vurgulandı.
Raporda, ABD'nin ardından dünyada en fazla askeri harcama yapan ülkesi olan Çin'in askeri harcamalarının, 2025'te, yıllık yüzde 7,4 artışla 336 milyar dolara ulaştığı, askeri harcamaların gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yüzde 1,7 olduğu belirtildi.
Çin'in askeri harcamalarında 31 yıldır devam eden artışın, herhangi bir ülkenin kaydettiği en uzun süreli artış olduğuna işaret edilen raporda, harcamalardaki artışın, 2025'te orduda ve savunma sanayinde yürütülen, çok sayıda üst düzey generalin ve savunma sanayi yetkilisinin tasfiye edildiği yolsuzlukla mücadele kampanyasına rağmen sürdüğüne dikkat çekildi.
Raporda harcamaların Çin ordusunun 2035 yılına kadar tüm alanlarda askeri modernleşmeyi gerçekleştirme doğrultusunda ilerlediği, son 10 yılda askeri harcamaların yüzde 62 artış kaydettiği aktarıldı.