Yunanistan merkezli SigmaLive'ýn aktardýðýna göre, "Kýbrýs'taki Askeri Güçler 2026" raporu, adadaki askeri dengelerin Türkiye lehine olduðunu ortaya koydu. Raporda, insan gücü, hava ve deniz kapasitesi ile operasyonel destek alanlarýnda Türk tarafýnýn belirgin üstünlüðünü koruduðu deðerlendirmesi yapýldý.
Raporda, Türk ordusunun insan gücü, ateþ gücü, hava-deniz kabiliyetleri ve operasyonel destek açýsýndan avantajýný sürdürdüðü belirtilirken, bölgedeki askeri altyapý yatýrýmlarýnýn da Türkiye'nin adadaki stratejik konumunu güçlendirdiði ifade edildi.
SigmaLive'ýn haberine göre raporda, Rum Milli Muhafýz Ordusu'ndaki her bir asker karþýsýnda yaklaþýk 3,6 Türk askerinin bulunduðu öne sürüldü. Toplam askeri personel açýsýndan Türk tarafýnýn yaklaþýk 1,08'e 1 oranýnda üstün olduðu, tank sayýsýnda ise bu farkýn yaklaþýk 2,1 kata ulaþtýðý kaydedildi.
Raporda, Güney Kýbrýs Rum Yönetimi'nin (GKRY) savunma anlayýþýnýn daha esnek ve teknoloji merkezli bir yapýya dönüþtürülmesi gerektiði belirtildi. Ýnsansýz hava araçlarý, elektronik harp sistemleri ve yeni nesil savaþ teknolojilerindeki geliþmelerin, bölgedeki güç dengelerini doðrudan etkilediði vurgulandý.
Raporda, savunma bütçelerinin hedeflenen seviyelerin gerisinde kaldýðý deðerlendirmesi de yer aldý. Avrupa Birliði destek mekanizmalarýna raðmen yalnýzca silahlanma için gayrisafi yurt içi hasýlanýn yüzde 2'sine ulaþmanýn mevcut ekonomik ve jeopolitik koþullarda gerçekçi olmadýðý ifade edildi.
Raporda ayrýca Yunanistan'ýn GKRY için siyasi ve potansiyel askeri bir caydýrýcý unsur olduðu ancak bunun tek baþýna ulusal savunma kapasitesinin yerini tutamayacaðý görüþüne yer verildi.