Güncelleme Tarihi: Haziran 07, 2026 11:49

Atina yönetimi, Türkiye’nin yakında meclise sunması beklenen ve Mavi Vatan doktrinini yasalaştırmayı amaçlayan düzenlemeye karşı kapsamlı bir hazırlık yürütüyor. Yunan kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Atina olası bir Türk hamlesine karşı 4 farklı karşılık senaryo üzerinde çalışıyor.

Yunan basınında yer alan haberlerde, Türkiye’nin deniz yetki alanlarını tanımlayacak düzenlemenin, Ankara’nın egemenlik haklarını pekiştirmeyi hedeflediği vurgulandı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis hükümetinin, Türkiye’nin bölgedeki artan etkinliği ve diplomatik başarıları karşısında endişelendiği bildirildi.

Ta Nea gazetesinin haberine göre, Yunanistan’ın üzerinde çalıştığı ilk senaryo, Doğu Ege’de bir deniz parkı kurulmasını öngörüyor. Atina yönetimi, bu adımla Türkiye’nin bölgedeki varlığına karşı sembolik bir hamle yapmayı planlıyor. Yunan gazetesi, böyle bir girişimin uluslararası hukukta karşılığının olmadığını ve Türkiye’nin buna vereceği tepkinin caydırıcı olabileceğini ifade etti.

Yunanistan’ın Dodekanes Adaları çevresinde ilan etmeyi düşündüğü milli deniz parkı projesi, Ankara’nın Mavi Vatan doktrininden duyulan rahatsızlığın bir yansıması olarak görülüyor. Haberde, Atina’nın planı hayata geçirmesi halinde Türkiye’nin uluslararası platformlarda gerekli girişimlerde bulunarak, Yunanistan’ın tek taraflı adımlarına izin vermeyeceğine dikkat çekildi.

Atina’nın bir diğer senaryosu ise Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne dayanarak Girit’in güneyinde karasularını 12 deniz miline çıkarmaya çalışmak. Yunanistan daha önce "12 deniz mili" tezini "uygun zamanda" hayata geçirebileceğini açıklamıştı. Türkiye ise Ege Denizi’nde karasularının 12 mile çıkarılmasının boğazların statüsünü ihlal edeceğini ve uluslararası bir krize yol açacağını vurgulamıştı.