Geçtiğimiz pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Trump’ı çarpıcı bir bilgiyle aradı: İran’ın dini lideri Hamaney ve en üst düzey danışmanları cumartesi sabahı Tahran’da tek bir yerde buluşmaya hazırlanıyordu. Axios'a konuşan 3 kaynağa göre, Netanyahu hepsinin tek bir yıkıcı hava saldırısıyla öldürülebileceğini iddia ediyordu. ŞİMDİYE KADAR KAMUOYUNA YANSIMADI: SAVAŞI BAŞLATAN DÖNÜM NOKTASI 23 Şubat’ta yapılan ve şimdiye kadar kamuoyuna yansımayan bu telefon görüşmesi, İran savaşını başlatan dönüm noktasıydı. Bu Cumartesi gününden bu yana dünyadaki herkesin sorduğu “neden şimdi?” sorusuna yanıt veriyor.

TRUMP SALDIRIYA MEYİLLİYDİ ANCAK NETANYAHU ARAYANA KADAR ZAMANI BELLİ DEĞİLDİ Axios'a göre, Ayetullah Ali Hamaney ve yakın çevresi, Trump’ın da Netanyahu’nun da kaçırmak istemediği, karşı konulamaz bir fırsat hedefiydi. Trump, Hamaney’e ilişkin yeni istihbaratı öğrenmeden önce de İran’a saldırmaya meyilliydi. Ancak karar vermediği konu zamanlamaydı... Ta ki Netanyahu arayana kadar.

CIA YERİNİ DOĞRULADI Trump’ın talimatıyla yapılan ilk CIA kontrolü, İsrail askeri istihbaratının Hamaney hakkında topladığı bilgileri doğruladı. Trump, Netanyahu’ya ilerlemeyi düşüneceğini söylerken hazırlıklar hızlandı. Ancak ertesi gün Trump'ın merakla beklenen 'birliğin durumu' konuşması vardı. ABD’li yetkililer, Trump’ın Hameny'i ürkütmemek ve saldırı gerçekleştirilmeden önce yeraltına çekilmesini engellemek için İran konusuna aşırı odaklanmama yönünde “bilinçli bir karar” aldığını söylüyor.

NİHAİ EMİR CUMA GÜNÜ 15:38'DE VERİLDİ Trump artık iki şeye ikna olmuştu: İstihbarat sağlamdı ve diplomasi bitmişti. Cuma günü saat 15.38’de (EST) nihai emri verdi. On bir saat sonra Tahran’a bombalar düştü, Hamaney öldürüldü ve savaş başlamış oldu.