Ýsrail'in "GKRY'yi arka bahçesi haline getirdiði" yönündeki eleþtirileriyle ön plana çýkan Emekçi Halkýn Ýlerici Partisi (AKEL) 2011'den beri her seçimde yaþadýðý oy düþüþünü tersine çevirmeyi baþararak, geçen seçimde aldýðý yüzde 22,3'lük oy oranýný bu seçimde yüzde 23,9'a çýkardý.
Rum basýný, AKEL'in geçen seçimde de çýkardýðý 15 milletvekili sayýsýný korumasýna raðmen oy oranýndaki artýþý kayda deðer olarak nitelendirdi.
GKRY'nin 56 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde Ýsrail karþýtý açýklamalarý ile tanýnan sosyal medya içerik üreticisi Fidias Panayiotou'nun Doðrudan Demokrasi Kýbrýs Partisi yüzde 5,4 oy oranýyla 4 sandalye kazandý.
Panayiotou, son dönemde Ýsraillilerin GKRY'de konut alýmýna oldukça sert eleþtiriler getirdiði için partisi "Ýsrail karþýtý" olarak nitelendiriliyor.
GKRY seçimlerinde 2021'de Meclis'e 4 milletvekili sokan aþýrý saðcý Ulusal Halk Cephesi (ELAM), yüzde 10,9'luk oy oranýyla sandalye sayýsýný 8'e çýkardý.
Kýbrýs'ýn doðrudan Yunanistan'a baðlanmasýný isteyen ve federasyon görüþmelerini eleþtiren ELAM Cephesi'nin baþarýsýnýn 2028'deki cumhurbaþkanlýðý seçimini etkileyebileceði iddia ediliyor.