ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından bölgedeki gerilim hızla tırmandı. Kritik bir enerji sevkıyat noktası olan Hürmüz Boğazı’nda gemilere yönelik saldırılar nedeniyle geçişler ciddi şekilde aksadı.

Bu durum, petrol ihracatının durma noktasına gelmesine, süper tanker maliyetlerinin hızla artmasına ve Körfez’deki rafinerilerde depolama alanlarının dolmasına yol açtı. Dünyanın önde gelen sigorta şirketleri de bölge için savaş riski teminatlarını geri çekti.

ABD Başkanı Donald Trump, Körfez’den geçen deniz ticaretinin güvenliğine yönelik dikkat çeken bir adım attı. Trump, özellikle enerji sevkiyatının finansal güvenliği için “çok makul bir bedelle” siyasi risk sigortası ve teminat sağlanması talimatı verdiğini açıkladı.

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu’na (DFC) derhal yürürlüğe girecek şekilde talimat verdiğini belirterek, uygulamanın tüm nakliye şirketlerini kapsayacağını ifade etti.

ABD Başkanı, “Gerekirse ABD donanması en kısa sürede Hürmüz Boğazı’ndan geçen tankerlere refakat etmeye başlayacaktır.” dedi.

Trump, ABD’nin her koşulda “dünyaya enerjinin serbest akışını” sağlayacağını vurguladı. Ülkesinin ekonomik ve askeri gücünün dünyanın en büyüğü olduğunu belirten Trump, yeni adımların da gündeme gelebileceğini kaydetti.