\n\n
Google News'te HaberSitesi.org'u takip edin

Merkez Bankası'ndan faiz indirimi sonrası enflasyon değerlendirmesi

Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 36'ya düşürmesinin ardından ekim ayı enflasyon görünümüne dair riskleri açıkladı. Banka, gıda ve enerji fiyatlarındaki hareketliliğe rağmen enflasyondaki ana eğilimin gerilemeye devam ettiğini vurguladı.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Ekonomi
Temsili görsel: Merkez Bankası'ndan faiz indirimi sonrası enflasyon değerlendirmesi
Temsili görsel · ChiemSeherin / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 36'ya düşürmesinin ardından ekim ayı enflasyon görünümüne dair riskleri açıkladı.
  • Banka, gıda ve enerji fiyatlarındaki hareketliliğe rağmen enflasyondaki ana eğilimin gerilemeye devam ettiğini vurguladı.
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 22 Ekim 2026 tarihinde gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından aldığı kararların gerekçelerini kamuoyuyla paylaştı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 36'ya düşürmesinin ardından ekim ayı enflasyon görünümüne dair riskleri açıkladı. Banka, gıda ve enerji fiyatlarındaki hareketliliğe rağmen enflasyondaki ana eğilimin gerilemeye devam ettiğini vurguladı.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 30.10.2026 17:56
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 22 Ekim 2026 tarihinde gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından aldığı kararların gerekçelerini kamuoyuyla paylaştı. Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 37 seviyesinden yüzde 36'ya çekerek sıkı para politikası duruşunu koruma mesajı verdi. Ayrıca gecelik borç verme faiz oranı yüzde 39'a, borçlanma faiz oranı ise yüzde 34,5'e düşürüldü.

Enflasyonda Gıda ve Enerji Etkisi

TCMB tarafından yapılan değerlendirmede, ekim ayına ilişkin öncü verilerin taze meyve ve sebze fiyatlarındaki artış nedeniyle gıda enflasyonunda yükselişe işaret ettiği belirtildi. Küresel enerji fiyatlarındaki dalgalanmaların ise akaryakıt ve ısınma maliyetleri üzerinden yurt içi fiyatları yukarı çektiği ifade edildi. Banka, bu unsurların tüketici fiyatlarında aylık bazda bir artış yaratabileceğini ancak manşet enflasyonun ana eğilimi üzerindeki etkinin sınırlı kalacağını öngörüyor.

Eylül Ayı Verileri ve Beklentiler

Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 29,73 seviyesine gerilerken, hizmet enflasyonu yüzde 38 civarında seyretmeye devam etti. Merkez Bankası, hizmet sektöründeki fiyatlama davranışlarının enflasyonda katılığa yol açtığını ve bu durumun dezenflasyon süreci için risk oluşturduğunu belirtti. Öte yandan, Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre 2027 yılı sonu enflasyon beklentisi 0,6 puanlık artışla yüzde 23,3 seviyesine yükseldi.

Banka, enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün üçüncü çeyrekte de sürdüğünü teyit etti. Eğitim ücretlerindeki mekanik etkilerin de yardımıyla enflasyonun ana eğilimi yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 2,2 seviyesinden üçüncü çeyrekte yüzde 1,8'e indi. TCMB, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı duruşun korunacağını ve enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulma yaşanması halinde para politikasının yeniden sıkılaştırılabileceğini vurguladı.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 22 Ekim 2026 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısının özetini yayımladı.Kaynak 1
  2. TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 37'den yüzde 36 seviyesine indirdi.Kaynak 1
  3. Eylül ayında yıllık enflasyon 1,78 puan azalarak yüzde 29,73 seviyesine geriledi.Kaynak 1
  4. Merkez Bankası, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın ekim ayı enflasyonu üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti.Kaynak 1
  5. Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 2027 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 23,3 seviyesine yükseldi.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Sabah EkonomiHaber kaynağı · 30.10.2026 14:22

    9 ay sonra faiz yüzde 36'ya inmişti! Merkez Bankası kararın gerekçesini açıkladı

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.