\n\n
Google News'te HaberSitesi.org'u takip edin

Netanyahu yedinci dönem için sandık başında

İsrail'in en uzun süre görev yapan başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim saldırılarının gölgesinde yedinci kez seçilmek için mücadele ediyor. Hakkındaki yolsuzluk davaları ve uluslararası tutuklama emrine rağmen Netanyahu, sağcı seçmen tabanındaki desteğini korumaya çalışıyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Dünya
Temsili görsel: Netanyahu yedinci dönem için sandık başında
Temsili görsel · bubbiomarco / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • İsrail'in en uzun süre görev yapan başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim saldırılarının gölgesinde yedinci kez seçilmek için mücadele ediyor.
  • Hakkındaki yolsuzluk davaları ve uluslararası tutuklama emrine rağmen Netanyahu, sağcı seçmen tabanındaki desteğini korumaya çalışıyor.
  • İsrail siyasetinin en tartışmalı figürlerinden biri olan Binyamin Netanyahu, 27 Ekim'de düzenlenecek parlamento seçimlerinde yedinci kez başbakanlık koltuğuna oturmayı hedefliyor.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

İsrail'in en uzun süre görev yapan başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim saldırılarının gölgesinde yedinci kez seçilmek için mücadele ediyor. Hakkındaki yolsuzluk davaları ve uluslararası tutuklama emrine rağmen Netanyahu, sağcı seçmen tabanındaki desteğini korumaya çalışıyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 25.10.2026 16:46
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

İsrail siyasetinin en tartışmalı figürlerinden biri olan Binyamin Netanyahu, 27 Ekim'de düzenlenecek parlamento seçimlerinde yedinci kez başbakanlık koltuğuna oturmayı hedefliyor. On yıllardır kendisini "Bay Güvenlik" olarak tanımlayan 77 yaşındaki lider, 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas öncülüğünde gerçekleşen ve İsrail tarihinin en büyük güvenlik zaafı olarak nitelendirilen saldırıların ardından zorlu bir sınav veriyor.

Netanyahu, saldırıların yaşanmasında kısmi sorumluluğu olduğunu kabul etse de, başarısızlıkların faturasını üst düzey güvenlik yetkililerine kesiyor. Seçim sürecinde, sağcı ve dindar seçmenler arasında güvenlik odaklı politikalarıyla popülerliğini korumaya devam eden Netanyahu, aynı zamanda yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili devam eden ceza davalarıyla da mücadele ediyor. Kasım 2024'te Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında çıkarılan tutuklama emri, Netanyahu'nun siyasi kariyerindeki en ciddi uluslararası krizlerden biri olarak öne çıkıyor. Mahkeme, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarında açlığı bir savaş yöntemi olarak kullanmak ve insanlığa karşı suç işlemekle ilgili iddiaları gerekçe gösteriyor.

Gazze'deki sağlık bakanlığı verilerine göre, İsrail'in bölgedeki saldırılarında en az 74 bin kişi hayatını kaybetti. Bu tablo, Netanyahu'nun "yenilmez" imajını sarsarken, muhalefet partileriyle girdiği başa baş yarışın sonucunu da belirsiz kılıyor. Eski Başbakan Naftali Bennett ve eski ordu komutanı Gadi Eisenkot gibi isimlerin başını çektiği muhalefet bloğu, Netanyahu'nun iktidarını sonlandırmak için ortak hareket ediyor.

Siyasi kariyerine 1980'lerde başlayan ve 1996'da ilk kez başbakan seçilen Netanyahu, İsrail'in en genç ve devletin kuruluşundan sonra doğan ilk lideri olma unvanına sahip. Kariyeri boyunca birçok kez iktidardan düşüp geri dönmeyi başaran Netanyahu, destekçileri tarafından "Kral Bibi" olarak anılıyor. Ancak mevcut seçimler, hem iç siyasetteki derin kutuplaşma hem de uluslararası arenadaki baskılar nedeniyle Netanyahu için en kritik dönemeçlerden biri olarak görülüyor. ABD ile ilişkilerde Donald Trump'ın desteğini arkasına alan Netanyahu, seçim kampanyasını güvenlik ve İran tehdidi üzerine kurmaya devam ediyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Binyamin Netanyahu, 27 Ekim'de yapılacak seçimlerde yedinci kez başbakanlık için yarışıyor.Kaynak 1
  2. Netanyahu, 7 Ekim 2023'teki Hamas saldırılarının ardından güvenlik zafiyeti iddialarıyla karşı karşıya.Kaynak 1
  3. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu hakkında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle tutuklama emri çıkardı.Kaynak 1
  4. Netanyahu, rüşvet, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma suçlamalarıyla yargılanmaya devam ediyor.Kaynak 1
  5. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında en az 74 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    BBC TürkçeHaber kaynağı · 25.10.2026 15:54

    Binyamin Netanyahu: 'Bay Güvenlik' İsrail'de yedinci kez başbakan olabilir mi?

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.