\n\n
Google News'te HaberSitesi.org'u takip edin

Tekirdağ'da 19. yüzyıla ait tarihi kitabe bulundu

Tekirdağ'da yürütülen çalışmalar sırasında 1813 yılına tarihlenen bir mezar taşı kitabesi gün yüzüne çıkarıldı. Eser, gerekli incelemelerin yapılması amacıyla müze yetkililerine teslim edildi.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Tekirdağ'da 19. yüzyıla ait tarihi kitabe bulundu
Temsili görsel · ChristopherPluta / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Tekirdağ'da yürütülen çalışmalar sırasında 1813 yılına tarihlenen bir mezar taşı kitabesi gün yüzüne çıkarıldı.
  • Eser, gerekli incelemelerin yapılması amacıyla müze yetkililerine teslim edildi.
  • Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü arazisinde gerçekleştirilen çalışmalar sırasında, Osmanlı dönemine ait olduğu anlaşılan tarihi bir mezar taşı kitabesi bulundu.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Tekirdağ'da yürütülen çalışmalar sırasında 1813 yılına tarihlenen bir mezar taşı kitabesi gün yüzüne çıkarıldı. Eser, gerekli incelemelerin yapılması amacıyla müze yetkililerine teslim edildi.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 24.10.2026 14:33
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü arazisinde gerçekleştirilen çalışmalar sırasında, Osmanlı dönemine ait olduğu anlaşılan tarihi bir mezar taşı kitabesi bulundu. Enstitü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, bulunan eseri koruma altına alınması ve bilimsel incelemelerin yapılması için Tekirdağ Müze Müdürlüğü'ne teslim etti.

Müze Müdürü Abdül Gani Tarkan, kitabenin detaylı incelemelerin ardından müze envanterine kaydedilmesinin planlandığını ifade etti. Yapılan ilk okuma çalışmaları, eserin Edirne Valisi Şehit Hurşid Paşa'nın kızı Şah-ı Huban Hanım'a ait olduğunu ortaya koydu. Kitabenin alt kısmında yer alan 1228 tarihinin, miladi takvimde 1813 yılına denk geldiği belirtildi.

Uzmanlar, Osmanlı döneminden kalan bu tür eserlerin bölgenin tarihi mirasını aydınlatmak adına büyük önem taşıdığını vurguluyor. Kitabe, dönemin dil yapısı, edebi anlayışı ve taş işçiliği gelenekleri hakkında önemli veriler sunuyor. Yapılacak ayrıntılı akademik çalışmaların, Tekirdağ'ın kültürel geçmişine dair yeni bilgiler sağlaması bekleniyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 4 olgu

1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü arazisinde tarihi bir mezar taşı kitabesi bulundu.Kaynak 1
  2. Kitabenin 1813 yılına, yani Hicri 1228 tarihine ait olduğu belirlendi.Kaynak 1
  3. Eserin Edirne Valisi Şehit Hurşid Paşa'nın kızı Şah-ı Huban Hanım'a ait olduğu değerlendiriliyor.Kaynak 1
  4. Kitabe, bilimsel incelemelerin yapılması için Tekirdağ Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    HürriyetHaber kaynağı · 24.10.2026 12:05

    Tekirdağ'da 1813 yılına tarihlenen mezar taşı kitabesi bulundu

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.