Çukurova'nın bereketli topraklarında yer alan Osmaniye'nin Cevdetiye beldesinde nar hasadı zorlu koşullar altında devam ediyor. Bölgenin en büyük nar bahçelerinden biri olan 600 dönümlük alanda, yaklaşık 28 bin ağaçtan ürün toplanıyor. Ancak bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden şiddetli yağışlar, üreticilerin planlarını altüst etti.
Bahçe sorumlusu Ümit Uygun, yağışların hem hasat takvimini geciktirdiğini hem de narlarda çatlamalara yol açarak verimi olumsuz etkilediğini ifade etti. Normal şartlarda ağaç başına 100 kilogramın üzerinde ürün alınan bahçede, toplamda yaklaşık 3 bin tonluk bir üretim kapasitesi bulunuyor. Nar yetiştiriciliğinin oldukça zahmetli bir süreç olduğunu vurgulayan Uygun, ağaçların dikenli yapısının ve hava şartlarının işçiliği zorlaştırdığını belirtti.
Yaşanan bu olumsuzluklar piyasa fiyatlarına da yansıdı. Hasat öncesinde kilogramı 30 ile 40 lira arasında alıcı bulan narlar, şu günlerde 20 ile 30 lira bandına geriledi. Üreticiler, tüm zorluklara rağmen sabahın erken saatlerinde bahçeye girerek olgunlaşan narları özenle toplamaya ve pazara hazırlamaya devam ediyor. Nar üretimi, bölge ekonomisi için kritik bir öneme sahip olmaya devam ederken, çiftçiler iklim değişikliğinin getirdiği risklerle mücadele etmeyi sürdürüyor.