# Bangladeş'te Öğrenci Protestoları Şeyh Hasina'nın İktidarını Bitirdi

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/91024/banglades-te-ogrenci-protestolari-seyh-hasina-nin-iktidarini-bitirdi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-10-19T23:20:13+03:00
- Modified: 2026-10-20T08:17:27+03:00
- Category: Dünya
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Bangladeş'te Öğrenci Protestoları Şeyh Hasina'nın İktidarını Bitirdi, https://habersitesi.org/haber/91024/banglades-te-ogrenci-protestolari-seyh-hasina-nin-iktidarini-bitirdi

## Summary

Bangladeş'te kamu kontenjanlarına karşı başlayan öğrenci hareketleri, 15 yıllık Şeyh Hasina iktidarının sonunu getirdi. Gösterilerin büyümesi üzerine istifa eden Hasina, Hindistan'a sığındı.

## Verified facts

- Bangladeş'te 15 yıldır iktidarda olan Şeyh Hasina, öğrenci protestoları sonucunda istifa etti.
- Protestolar, 1971 Bağımsızlık Savaşı gazilerinin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılmasına karşı 2 Temmuz'da başladı.
- Gösterilerin ülke geneline yayılması ve halkın desteğini almasıyla başbakanlık konutu basıldı.
- Şeyh Hasina, 5 Ağustos tarihinde istifasını sunarak Hindistan'a kaçtı.

## Article

Bangladeş'te uzun süredir devam eden siyasi süreç, öğrenci hareketlerinin başlattığı kitlesel protestolarla köklü bir değişime uğradı. 1971 Bağımsızlık Savaşı'nda görev alanların çocuklarına kamuda özel kontenjan ayrılmasına tepki gösteren öğrenciler, 2 Temmuz tarihinde sokaklara döküldü. Kısa sürede ülke geneline yayılan ve toplumun farklı kesimlerinden de destek bulan gösteriler, başkent Dakka'daki başbakanlık konutunun basılmasıyla zirveye ulaştı.15 yıldır ülkeyi yöneten ve Asya'nın "Demir Leydi"si olarak anılan Şeyh Hasina, protestoların yarattığı baskı karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. Genelkurmay Başkanı Waker-uz-Zaman'ın da müdahale edemediği süreç, 5 Ağustos tarihinde Hasina'nın istifasıyla sonuçlandı. Siyasi kariyerine bir öğrenci lideri olarak başlayan 76 yaşındaki Hasina, yine bir öğrenci hareketi sonucunda görevini bırakarak Hindistan'a kaçtı. Uzmanlar, öğrenci hareketlerinin toplumun diğer katmanlarıyla kurduğu bağın, bu tür kitlesel değişimlerdeki belirleyici rolüne dikkat çekiyor. Yaşanan bu gelişmeler, bölgedeki siyasi dengelerin yeniden sorgulanmasına neden olurken, benzer öğrenci hareketlerinin farklı ülkelerde de etkili olabileceği tartışılıyor.

## Sources

- [Sabah Dünya — Sahnede öğrenciler perde gerisinde küresel fon ağları](https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2026/10/20/sahnede-ogrenciler-perde-gerisinde-kuresel-fon-aglari)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
