# Suriye'den İsrail'e çekilme çağrısı

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/89935/suriye-den-israil-e-cekilme-cagrisi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-10-17T21:22:06+03:00
- Modified: 2026-10-18T01:15:27+03:00
- Category: Dünya
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Suriye'den İsrail'e çekilme çağrısı, https://habersitesi.org/haber/89935/suriye-den-israil-e-cekilme-cagrisi

## Summary

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, İsrail güçlerinin 8 Aralık 2024 öncesindeki hatlara geri çekilmesini istedi. Şeybani, uluslararası toplumu Suriye'nin egemenliğini desteklemeye davet etti.

## Verified facts

- Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, İsrail'in 8 Aralık 2024 öncesindeki sınırlara çekilmesini talep etti.
- Şeybani, İsrail'in Suriye'deki altyapıya zarar verdiğini ve güney bölgelerde askeri ilerleme kaydettiğini belirtti.
- Suriye yönetimi, İsrail'in Süveyda'da yasa dışı grupları destekleyerek bölgede kaos yarattığını iddia etti.
- Şeybani, 1974 tarihli Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'na dönülmesi ve UNDOF'un görevlerini yerine getirmesi çağrısında bulundu.
- Suriye, Golan Tepeleri'nin ilhakına yönelik kararların geçersiz olduğunu ve bölgenin Suriye toprağı olduğunu vurguladı.

## Article

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 52. dışişleri bakanları toplantısında İsrail'in bölgedeki faaliyetlerine ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Şeybani, İsrail'in 8 Aralık 2024 tarihinden bu yana Suriye topraklarına yönelik saldırılarını sürdürdüğünü belirterek, bu durumun ciddi bir altyapı yıkımına ve askeri ilerlemelere neden olduğunu ifade etti.Bakan Şeybani, İsrail güçlerinin 8 Aralık 2024 öncesindeki hatlara derhal çekilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca 1974 tarihli Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'na geri dönülmesinin zorunlu olduğunu belirten Şeybani, Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözlem Gücü'nün (UNDOF) görevlerini eksiksiz yerine getirmesi için uluslararası baskı uygulanması çağrısında bulundu. Suriye'nin güneyindeki Süveyda bölgesinde İsrail'in yasa dışı gruplara silah ve finansal destek sağlayarak istikrarsızlığı körüklediğini öne süren Şeybani, çok sayıda Suriye vatandaşının gözaltına alındığını ve akıbetlerinin belirsiz olduğunu dile getirdi.Golan Tepeleri'nin Suriye'nin ayrılmaz bir parçası olduğunu yineleyen Şeybani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 497 sayılı kararına atıfta bulunarak, bölgenin ilhakına yönelik tüm girişimlerin geçersiz olduğunu belirtti. Şeybani, İİT üyesi ülkelerden Suriye'nin toprak bütünlüğüne destek vermelerini ve bölgede barışın tesisi için somut adımlar atmalarını istedi.

## Sources

- [Hürriyet Dünya — Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, İsrail'in 8 Aralık 2024 öncesindeki hatlara çekilmesini istedi](https://www.hurriyet.com.tr/dunya/suriye-disisleri-bakani-seybani-israilin-8-aralik-2024-oncesindeki-hatlara-cekilmesini-istedi-43345653)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
