Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kallas, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için yalnızca ABD ile müzakere etme çabalarının stratejik bir hata olduğunu ifade etti. Kallas, Moskova'nın Avrupa'yı devre dışı bırakarak Ukrayna'yı taviz vermeye zorlama girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını belirtti.
Rusya ile ABD arasında gündeme gelen enerji ve dizel yakıt anlaşmalarını değerlendiren Kallas, bu tür düzenlemelerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e verilmiş bir hediye olduğunu savundu. Kallas, bu anlaşmaların sahada bir ateşkes sağlamadığını, aksine Rusya'nın sivil altyapıya yönelik saldırılarını artırdığını vurguladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ise ABD'nin baskılarına rağmen, savaşın finansmanını kesmek amacıyla Rus petrol rafinerilerine yönelik saldırıların devam edeceğini duyurdu.
Kallas, savaşın temel çözümünün saldırgan tarafın durdurulması olduğunu belirterek, Avrupa'nın bu konudaki tutumunun net olduğunu ifade etti. Rusya'nın, Avrupa kamuoyunun savaştan yorulacağı ve desteğin azalacağı yönündeki beklentisinin gerçekçi olmadığını belirten Kallas, Avrupa'nın birlik içinde hareket etmesinin önemine dikkat çekti. Kallas, Rusya'nın taleplerine boyun eğmenin, Moskova'nın iştahını daha da artıracağı uyarısında bulundu.
Savaşın finansmanının büyük ölçüde petrol gelirlerine dayandığını hatırlatan Kallas, Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef almasının stratejik bir zorunluluk olduğunu savundu. Rusya'nın ise kış aylarında Ukrayna halkına acı çektirmek için enerji tesislerine saldırdığını belirten yetkili, baskının kurbana değil, saldırgan tarafa yöneltilmesi gerektiğini yineledi. Avrupa'nın dış politikasının etkili olabilmesi için Rusya'ya karşı ortak bir mesaj verilmesi gerektiğini belirten Kallas, Ukrayna'ya verilen desteğin kararlılıkla süreceğini ifade etti.