Yunanistan'ın Lavrio Limanı açıklarında, İsrail'in de dahil olduğu askeri amaçlı deniz altı testlerinin gerçekleştirildiği iddiaları gündeme geldi. Yunan basınında yer alan haberlere göre, 16-20 Mart tarihleri arasında yürütülen bu çalışmalar, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen UnderSec adlı sualtı güvenliği araştırma programı kapsamında gerçekleştirildi.
Haberde, test süreçlerinde İsrail Savunma Bakanlığı, İsrail merkezli savunma sanayi şirketi RAFAEL ve Tel Aviv Üniversitesi'nin aktif rol aldığı öne sürüldü. Çalışmaların içeriğine dair iddialar ise oldukça dikkat çekici; testler sırasında TNT benzeri patlayıcıların yanı sıra toksik ve radyoaktif maddelerin kullanıldığı iddia edildi. Bu durumun bölgedeki biyoçeşitlilik üzerinde ciddi riskler oluşturabileceği vurgulandı.
Yerel halkın süreçten haberdar edilmediği ve gerekli çevresel izinlerin alınmadığı yönündeki iddialar, bölgedeki tepkileri artırdı. Projenin, Lavrio'nun yanı sıra Valensiya ve Ravenna gibi farklı Avrupa limanlarında deniz teknolojilerinin geliştirilmesini hedeflediği belirtiliyor. Öte yandan, testlerde yer aldığı öne sürülen RAFAEL şirketinin geçmişteki faaliyetleri de haberde eleştirilen noktalar arasında yer aldı. Yunan makamlarından veya ilgili Avrupa Birliği birimlerinden söz konusu iddialara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Bölgedeki çevresel etkiler ve askeri iş birliğinin kapsamı, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.