\n\n

Merkez Bankası'ndan fon piyasası ve mevduat açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, fon piyasasındaki hareketlilik döneminde mevduatlarda 800 milyar TL artış olduğunu açıkladı. Karahan, fiyat istikrarı hedefine ulaşmak için sıkı para politikasına devam edileceğini belirtti.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Ekonomi
Temsili görsel: Merkez Bankası'ndan fon piyasası ve mevduat açıklaması
Temsili görsel · Ralphs_Fotos / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, fon piyasasındaki hareketlilik döneminde mevduatlarda 800 milyar TL artış olduğunu açıkladı.
  • Karahan, fiyat istikrarı hedefine ulaşmak için sıkı para politikasına devam edileceğini belirtti.
  • Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda finansal piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirdi.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, fon piyasasındaki hareketlilik döneminde mevduatlarda 800 milyar TL artış olduğunu açıkladı. Karahan, fiyat istikrarı hedefine ulaşmak için sıkı para politikasına devam edileceğini belirtti.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 07.10.2026 09:39
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda finansal piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirdi. Karahan, piyasalarda tekil fonlardan kaynaklanan oynaklık yaşandığını belirterek, bu süreçte mevduat hesaplarında 800 milyar TL'nin üzerinde bir artış kaydedildiğini açıkladı.

Sistemik Risk Önlemi

Fon çıkışlarının bir kısmının yurt dışı yerleşiklerden kaynaklandığını, yurt içi çıkışların ise mevduata yöneldiğini ifade eden Karahan, önceliklerinin bu sorunun finansal sistemin geneline yayılarak sistemik bir riske dönüşmesini engellemek olduğunu vurguladı. Sorunlu fonların tasfiye sürecinin İş Bankası ve Ziraat Bankası tarafından yürütüldüğünü belirten Karahan, bu operasyonda kamu kaynağı kullanılmadığının altını çizdi.

Sıkı Para Politikası Sürecek

Fiyat istikrarının sürdürülebilir büyüme için ön koşul olduğunu hatırlatan Karahan, dezenflasyon sürecini desteklemek adına sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla devam edeceğini belirtti. İç talepteki yavaşlamanın belirginleştiğini ifade eden Karahan, enflasyonun ana eğiliminde yavaşlama gözlendiğini ancak jeopolitik risklerin yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ettiğini kaydetti.

Eşel Mobil'in Katkısı

Sunumda Eşel Mobil Sistemi'nin dezenflasyon sürecine olan etkisine de değinen Karahan, sistemin küresel arz şoklarının yurt içi akaryakıt fiyatlarına yansımasını yaklaşık 16 puan sınırladığını belirtti. Merkez Bankası'nın finansal sistemin temellerinin sağlam olduğunu ve kurumlar arası eş güdümün sürdüğünü ifade eden Karahan, fiyat istikrarı hedefine ulaşana kadar ihtiyatlı duruşun korunacağını yineledi.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 5 olgu

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, fon piyasasındaki hareketlilik sürecinde mevduatlarda 800 milyar TL artış yaşandığını açıkladı.Kaynak 1
  2. Karahan, fonlardan çıkan paranın bir kısmının mevduata yöneldiğini ve TL'ye olan güvenin korunduğunu belirtti.Kaynak 1
  3. Sorunlu fonların tasfiye işlemlerinin İş Bankası ve Ziraat Bankası tarafından kamu kaynağı kullanılmadan yürütüldüğü ifade edildi.Kaynak 1
  4. Merkez Bankası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.Kaynak 1
  5. Eşel Mobil Sistemi'nin akaryakıt fiyatlarındaki küresel şok etkisini yaklaşık 16 puan sınırladığı belirtildi.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Sabah EkonomiHaber kaynağı · 07.10.2026 00:12

    Fondan çıkan para mevduata yöneldi

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.