# Depozito sisteminde ilk 10 gün: Milyonlarca ambalaj geri kazandırıldı

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/8122/depozito-sisteminde-ilk-10-gun-milyonlarca-ambalaj-geri-kazandirildi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-07-11T13:32:15+03:00
- Modified: 2026-07-11T13:52:39+03:00
- Category: Ekonomi
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Depozito sisteminde ilk 10 gün: Milyonlarca ambalaj geri kazandırıldı, https://habersitesi.org/haber/8122/depozito-sisteminde-ilk-10-gun-milyonlarca-ambalaj-geri-kazandirildi

## Summary

Türkiye genelinde başlatılan Depozitosu Olan Ambalajlar sistemi, ilk 10 günde yaklaşık 19 milyon ambalajın geri dönüşüme girmesini sağladı. Vatandaşlar iade ettikleri her ambalaj için 1 lira teşvik ödemesi alıyor.

## Verified facts

- Depozitosu Olan Ambalajlar sistemi 1 Temmuz'da 81 ilde ulusal çapta uygulamaya konuldu.
- Sistemin ilk 10 gününde 18 milyon 775 bin 861 adet ambalaj geri dönüşüme kazandırıldı.
- Vatandaşlar iade ettikleri her uygun ambalaj için 1 lira teşvik ödemesi alıyor.
- Sisteme kayıtlı kullanıcı sayısı 1 milyon 992 bin 6 kişiye ulaştı.
- İşletmelerin ekim ayı sonuna kadar Depozito Bilgi Yönetim Sistemi'ne kayıt yaptırması zorunludur.
- Sistemin yıllık 25 milyar ambalajı geri kazanması ve ekonomiye 30 milyar lira katkı sağlaması hedefleniyor.

## Article

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) sistemi, Türkiye genelinde büyük bir katılımla hayata geçirildi. 1 Temmuz itibarıyla 81 il ve 973 ilçede ulusal entegrasyon sürecine giren uygulama, geri dönüşüm oranlarını artırmayı ve döngüsel ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyor.Sistemin ilk 10 günlük verilerine göre, vatandaşlar tarafından iade edilen plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajlarının sayısı 18 milyon 775 bin 861 adede ulaştı. Bu süreçte DOA mobil uygulamasını kullanarak sisteme dahil olan kullanıcı sayısı ise yaklaşık 2 milyon kişiye yükseldi. Vatandaşlar, DOA logolu ambalajları iade noktalarına bırakarak her bir ürün için 1 lira tutarında teşvik ödemesi kazanıyor.Uygulama sadece bireysel katılımcıları değil, ticari işletmeleri de kapsıyor. Otel, restoran ve kafe gibi işletmelerin, ekim ayı sonuna kadar Depozito Bilgi Yönetim Sistemi (DBYS) üzerinden kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekiyor. Kayıtlı işletmelerde toplanan ambalajlar saha operatörleri tarafından teslim alınırken, işletmelere de ambalaj başına 20 kuruş destek ödemesi yapılıyor. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere ise idari yaptırımlar uygulanacak.Projenin uzun vadeli hedefleri arasında her yıl piyasaya sürülen 25 milyar içecek ambalajının geri kazanılması yer alıyor. Sistemin tam kapasiteyle çalışması durumunda ekonomiye yıllık 30 milyar lira katkı sağlanması ve 20 bin kişiye istihdam alanı oluşturulması öngörülüyor. İlk aşamada yüzde 50 olarak belirlenen geri kazanım hedefinin, ilerleyen dönemlerde yüzde 80 seviyelerine çıkarılması planlanıyor.

## Sources

- [Sabah Ekonomi — Vatandaş çöpe atmadı, 18,7 milyon TL kazandı! DOA'da 10 günlük bilanço açıklandı](https://www.sabah.com.tr/ekonomi/vatandas-cope-atmadi-187-milyon-tl-kazandi-doada-10-gunluk-bilanco-aciklandi-7620459)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
