TİGEM'den üreticiye 220 bin damızlık hayvan desteği

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, hayvancılık sektörünü güçlendirmek amacıyla başlattığı projelerle üç yıl içinde 220 bin damızlık hayvanı üreticilere ulaştıracak. Kurumun toplam hayvan varlığı ise 400 bini aşmış durumda.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: TİGEM'den üreticiye 220 bin damızlık hayvan desteği
Temsili görsel · MrsBrown / Pixabay
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, hayvancılık sektörünü güçlendirmek amacıyla başlattığı projelerle üç yıl içinde 220 bin damızlık hayvanı üreticilere ulaştıracak.
  • Kurumun toplam hayvan varlığı ise 400 bini aşmış durumda.
  • Söz konusu hedefin 60 binini damızlık büyükbaş hayvanlar, 160 binini ise damızlık küçükbaş hayvanlar oluşturuyor.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, hayvancılık sektörünü güçlendirmek amacıyla başlattığı projelerle üç yıl içinde 220 bin damızlık hayvanı üreticilere ulaştıracak. Kurumun toplam hayvan varlığı ise 400 bini aşmış durumda.

2 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 11.07.2026 13:23
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Türkiye'nin damızlık ihtiyacını karşılamak ve hayvancılık sektörünü desteklemek amacıyla yürüttüğü çalışmalarını hızlandırdı. TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç, kurumun sahip olduğu küçük ve büyükbaş hayvan varlığının 400 bini aştığını belirterek, hayvancılık faaliyetlerinin genetik kapasitesi yüksek ve verimli hayvan yetiştirme odaklı sürdürüldüğünü ifade etti.

Stratejik üretim ve dağıtım hedefi

TİGEM, 14 farklı işletmede büyükbaş, 10 işletmede koyunculuk, iki işletmede keçicilik ve üç işletmede ise atçılık faaliyetlerini sürdürüyor. Kurumun her geçen yıl büyüyen kapasitesiyle Türkiye hayvancılığının geleceğine yön verdiğini vurgulayan Gezginç, 2025-2028 Hayvancılık Yol Haritası kapsamında hayata geçirilen "Kırsalda Bereket" projelerinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Bu projeler çerçevesinde üç yıl içerisinde toplam 220 bin damızlık hayvanın üreticilerle buluşturulması hedefleniyor. Söz konusu hedefin 60 binini damızlık büyükbaş hayvanlar, 160 binini ise damızlık küçükbaş hayvanlar oluşturuyor. Büyükbaş projesinde ilk yılın başarıyla tamamlandığını belirten yetkililer, küçükbaş projesinin ise haziran ayı itibarıyla ilk dağıtımlarla başladığını duyurdu.

Sürdürülebilir hayvancılık vizyonu

TİGEM'in yalnızca bir üretim merkezi olmadığını, aynı zamanda genetik ıslah ve hastalıktan ari üretim gibi stratejik alanlarda da öncü rol üstlendiğini belirten Gezginç, üreticilere sağlanan bu desteğin yerli üretimi güçlendireceğini ifade etti. Son 15 yılda 85 bin büyükbaş damızlık hayvanın üreticilere ulaştırıldığı bilgisini paylaşan kurum, kapasite artırımına yönelik yatırımların ve üreticiyi destekleyen projelerin kararlılıkla devam edeceğini vurguladı. TİGEM, kaliteli damızlık temini ve sürdürülebilir üretim anlayışıyla Türkiye'nin hayvancılık potansiyelini en üst seviyeye taşımayı amaçlıyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

2kaynak · 5 olgu

2 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. TİGEM bünyesindeki toplam küçük ve büyükbaş hayvan varlığı 400 bini aşmıştır.Kaynak 1, 2
  2. TİGEM, Kırsalda Bereket projeleri kapsamında üç yılda toplam 220 bin damızlık hayvanı üreticilere ulaştırmayı hedeflemektedir.Kaynak 1, 2
  3. Kırsalda Bereket Büyükbaşa Destek Projesi ile 3 yılda 60 bin damızlık büyükbaş hayvan dağıtılması planlanmaktadır.Kaynak 2
  4. Kırsalda Bereket Küçükbaşa Destek Projesi ile 3 yılda 160 bin damızlık küçükbaş hayvan üreticiyle buluşturulacaktır.Kaynak 2
  5. TİGEM, 14 işletmede büyükbaş, 10 işletmede koyunculuk, 2 işletmede keçicilik ve 3 işletmede atçılık faaliyetleri yürütmektedir.Kaynak 2

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Anadolu AjansıHaber ajansı · 11.07.2026 12:05

    Hayvan varlığı 400 bini aşan TİGEM'den damızlık desteği

    Kaynağı aç ↗
  2. 2
    TRT HaberHaber kaynağı · 11.07.2026 11:25

    TİGEM, 220 bin damızlık hayvanı üreticiyle buluşturacak

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler