Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan yeni protokol, üniversite kampüslerinde aile yaşamı ve kişisel gelişim odaklı eğitim faaliyetlerini başlatıyor. Bu iş birliği çerçevesinde, üniversite öğrencileri ve personeli için evlilik öncesi eğitimlerden hukuk, medya ve iktisat gibi farklı alanları kapsayan 28 modüllük geniş bir eğitim programı hayata geçirilecek.
Programın temel amacı, öğrencilerin aile yaşamı, sağlıklı iletişim ve kişisel gelişim konularındaki yetkinliklerini artırmak olarak belirlendi. Bakanlık il müdürlükleri ile üniversitelerin ortaklaşa yürüteceği çalışmalarla, öğrencilerin sosyal ve ailevi becerilerinin desteklenmesi hedefleniyor. Ayrıca, anne ve babalara yönelik 9-12 hafta süren kapalı grup eğitimleri de bu kapsamda gerçekleştirilebilecek.
Projenin en dikkat çeken adımlarından biri ise üniversite müfredatlarına eklenmesi planlanan yeni dersler oldu. "Gençler İçin Yaşam Becerileri" başlığı altında tasarlanan bu dersin, öğrencilerin stres yönetimi, finansal planlama, problem çözme ve karar verme süreçlerinde farkındalıklarını artırması bekleniyor. Zorunlu veya seçmeli olarak sunulması öngörülen bu dersin içeriği, Bakanlık ile yapılacak ortak çalışmalarla şekillendirilecek. Öğrencilerin Bakanlık tarafından sunulan destek mekanizmaları hakkında bilgilendirilmesi ve farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırılması da sürecin bir parçası olacak. Bu girişimle, gençlerin akademik hayatlarının yanı sıra sosyal ve bireysel yaşam becerileriyle de donanımlı hale getirilmesi amaçlanıyor.