# ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım dalgası

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/78193/abd-den-iran-a-yonelik-yeni-yaptirim-dalgasi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-10-02T14:15:36+03:00
- Modified: 2026-10-02T14:15:36+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım dalgası, https://habersitesi.org/haber/78193/abd-den-iran-a-yonelik-yeni-yaptirim-dalgasi

## Summary

ABD Hazine Bakanlığı, yaptırımları delmekle suçlanan A7 gölge bankacılık ağını ve İran'ın kritik sanayi kuruluşlarını yaptırım listesine dahil etti. Karar kapsamında otomotiv ve demir yolu sektöründeki dev şirketler hedef alındı.

## Verified facts

- ABD Hazine Bakanlığı, A7 gölge bankacılık ağını yaptırım listesine aldı.
- A7 ağının yaptırımları aşmak için yasa dışı fon transferleri gerçekleştirdiği belirtildi.
- FinCEN, A7 ile bağlantılı fon transferlerini yasaklayacak bir kural önerisi sundu.
- İranlı otomotiv üreticileri Iran Khodro ve SAIPA yaptırım listesine eklendi.
- İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları yeni yaptırım kararı kapsamına alındı.

## Article

ABD Hazine Bakanlığı, İran'a yönelik yaptırımları delmek amacıyla faaliyet gösteren A7 gölge bankacılık ağına karşı kapsamlı bir yaptırım kararı açıkladı. Bakanlık, A7 ağının yaptırım uygulanan kişi ve sektörlerle bağlantılı ödemeleri meşru ticari faaliyet gibi göstererek finansal sistemde gizlendiğini belirtti. Bu ağın, ulusötesi bir suç örgütü olarak tanımlandığı ve yaptırım listesine alındığı duyuruldu.Mali Suçları Önleme Ağı (FinCEN), A7 ağına bağlı alt acentelerin gerçekleştirdiği fon transferlerini yasaklamayı hedefleyen yeni bir kural önerisi hazırladı. Ayrıca finans kuruluşlarına, bu ağla bağlantılı şüpheli işlemleri tespit etmeleri için özel bir uyarı yayımlandı. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, bu adımların yasa dışı fon transferlerini kolaylaştıran finansal altyapıyı çökertmeyi amaçladığını ifade etti.Yaptırım kararları yalnızca finansal ağlarla sınırlı kalmadı. İran'ın sanayi altyapısını hedef alan yeni kısıtlamalar kapsamında, ülkenin en büyük otomotiv üreticileri olan Iran Khodro ve SAIPA yaptırım listesine dahil edildi. Söz konusu şirketlerin, İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantılı olduğu ve yaptırımların aşılmasında aktif rol oynadığı iddia edildi. Ayrıca, İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları gibi kritik taşımacılık kurumları da yeni yaptırım paketinin bir parçası olarak hedef alındı. Bu hamlelerin, İran'ın ekonomik faaliyetlerini kısıtlamaya yönelik stratejik bir adım olduğu değerlendiriliyor.

## Sources

- [CNN Türk — ABD'den İran'a yeni yaptırımlar: A7 gölge bankacılık ağı hedefte](https://www.cnnturk.com/ekonomi/abdden-irana-yeni-yaptirimlar-a7-golge-bankacilik-agi-hedefte-3473900)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
