# Türkiye ve KKTC arasında doğal gaz iş birliği adımı

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/7643/turkiye-ve-kktc-arasinda-dogal-gaz-is-birligi-adimi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-07-10T19:22:29+03:00
- Modified: 2026-07-10T20:20:43+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Türkiye ve KKTC arasında doğal gaz iş birliği adımı, https://habersitesi.org/haber/7643/turkiye-ve-kktc-arasinda-dogal-gaz-is-birligi-adimi

## Summary

Türkiye ile KKTC arasında doğal gaz tedarikini kapsayan stratejik bir mutabakat zaptı imzalandı. Proje, deniz altından döşenecek boru hattı ile KKTC'nin enerji altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor.

## Verified facts

- Türkiye ile KKTC arasında doğal gaz tedarikine dair mutabakat zaptı imzalandı.
- İmza töreni KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde gerçekleştirildi.
- Mutabakat zaptı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile KKTC Başbakanı Ünal Üstel tarafından imzalandı.
- Proje kapsamında Türkiye'den KKTC'ye deniz altından doğal gaz boru hattı döşenmesi planlanıyor.
- KKTC Başbakanı Ünal Üstel, doğal gazın ardından elektrik kablosu projesine odaklanacaklarını belirtti.

## Article

Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında enerji alanında tarihi bir adım atıldı. İki ülke arasında imzalanan KKTC'ye Doğal Gaz Tedarikine Dair Mutabakat Zaptı, bölgenin enerji geleceğini şekillendirecek stratejik bir iş birliğini resmileştirdi.Stratejik İş BirliğiLefkoşa'da, KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde düzenlenen imza törenine Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri katıldı. Mutabakat zaptı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Başbakan Üstel tarafından imzalandı.Törende konuşan Başbakan Ünal Üstel, bu girişimin KKTC'nin kalkınma yolculuğuna yeni bir yön vereceğini vurguladı. Üstel, doğal gaz projesinin sadece bir enerji tedariki değil, aynı zamanda ülkenin geleceğini güvence altına alan bir kalkınma hamlesi olduğunu ifade etti. Üstel, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin geleceğini tesadüflere bırakmıyoruz" diyerek, enerjide güçlü bir altyapı kurarak üretimi ve istihdamı destekleyeceklerini belirtti.Enerjide Bağımsızlık HedefiBaşbakan Üstel, Türkiye ile kurulan bu enerji köprüsünün önemine dikkat çekerek, daha önce planlanan elektrik kablosu projesinde karşılaşılan uluslararası engellere değindi. Doğal gaz boru hattı projesinin, herhangi bir dış müdahale veya engel olmaksızın doğrudan Türkiye ile yürütüleceğini belirten Üstel, bu durumun KKTC için büyük bir avantaj olduğunu kaydetti. Üstel, "Türkiye varsa güven vardır" ifadesiyle iki ülke arasındaki kader ortaklığının altını çizdi.Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise projenin hayata geçirilmesi için çalışmaların resmen başlatıldığını duyurdu. Deniz altından döşenecek boru hattı ile Türkiye'den KKTC'ye doğal gaz ulaştırılması hedefleniyor. Bu proje, daha önce hayata geçirilen su temin projesinin ardından, iki ülke arasındaki entegrasyonu derinleştiren en önemli altyapı yatırımlarından biri olarak değerlendiriliyor. Yetkililer, doğal gazın ardından elektrik iletimi konusundaki çalışmaların da gündemdeki yerini koruduğunu ifade etti.

## Sources

- [Anadolu Ajansı — Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Ülkelerimizi deniz altından bağlayacak doğal gaz hattı için çalışmaları başlatıyoruz](https://www.aa.com.tr/tr/gundem/cumhurbaskani-yardimcisi-yilmaz-ulkelerimizi-deniz-altindan-baglayacak-dogal-gaz-hatti-icin-calismalari-baslatiyoruz/3994532)
- [TRT Haber — Türkiye ile KKTC arasında 'Doğal Gaz' mutabakat zaptı imzalandı](https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/turkiye-ile-kktc-arasinda-dogal-gaz-mutabakat-zapti-imzalandi-950893.html)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
