Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), firmaların yurt dışı kaynaklı döviz gelirlerini Türk lirasına dönüştürmelerini teşvik eden destek programında kapsamlı bir değişikliğe gidiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın daha etkin, kapsayıcı ve reel sektörün gerçek faaliyetleriyle uyumlu hale getirilmesi amacıyla güncellendiğini açıkladı.
Katma Değer Esaslı Yeni Limitler
1 Ekim tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni uygulama talimatına göre, firmaların destekten yararlanabileceği döviz satış tutarına üst limit getirildi. Buna göre, bir firmanın yıllık döviz satış limiti; Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre yıllık faaliyet karı ile Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 12 aylık iş gücü maliyetinin toplamından oluşan katma değer miktarı kadar olabilecek.
Döviz Pozisyonu Şartı
Önceki uygulamada yer alan döviz almama taahhüdü kaldırılırken, yerine döviz pozisyonu şartı getirildi. Destekten faydalanmak isteyen firmaların likit döviz varlıklarının, net satış hasılatına veya aktif büyüklüğüne oranının yüzde 10'u geçmemesi gerekecek. Firmalar, bu durumu yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından hazırlanan bildirim formları ile tevsik edecek.
Tedarikçilere ve Bankalara Yeni Düzenleme
Yeni dönemde ihracata yönelik üretim yapan tedarikçi firmaların destekten doğrudan yararlanması kolaylaştırıldı. Aracı ihracatçı üzerinden yapılan işlemlerde, tedarikçi firmalar kendi limitleri ölçüsünde destek ödemesi alabilecek. Ayrıca, sürecin denetimini güçlendirmek amacıyla aracı bankaların sorumlulukları artırıldı. Bankalara, destek tutarı üzerinden azami yüzde 1 oranında komisyon alma yetkisi verilerek, suistimallerin önlenmesi hedeflendi.
Bakan Şimşek, üreten ve istihdam yaratan reel sektörün yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, sahadan gelen önerilerin düzenlemeye yansıtıldığını ifade etti.