Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng, 81. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada küresel barış ve güvenlik konularına ilişkin önemli mesajlar verdi. Han, uluslararası arenadaki çatışmaların çözümünde diyalog ve istişare mekanizmalarının temel alınması gerektiğini vurguladı.
Konuşmasında Filistin meselesine özel bir parantez açan Han, sorunun bir an önce iki devletli çözüm zeminine oturtulması gerektiğini ifade etti. Filistinlilerin kendi topraklarını yönetmesi ilkesini desteklediklerini belirten Çinli yetkili, Batı Şeria'da yönetişimin güçlendirilmesi ve Gazze'de çatışma sonrası yeniden yapılanma çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini dile getirdi.
Büyük güçlerin uluslararası hukuku koruma konusunda özel sorumlulukları olduğunu hatırlatan Han, BM Şartı'nı ihlal eden tek taraflı askeri adımlara karşı olduklarını belirtti. Orta Doğu ülkelerinin egemenlik haklarına saygı duyulması gerektiğini savunan Han, Ukrayna krizinde ise siyasi çözüm arayışlarını sürdürdüklerini kaydetti.
Han Zheng, konuşmasının bir bölümünde ABD'ye yönelik sert eleştirilerde bulunarak, Küba'ya karşı uygulanan abluka ve yaptırımların derhal kaldırılması gerektiğini söyledi. Çin'in bu konudaki tutumunun net olduğunu belirten Han, güç kullanma tehditlerinin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.