\n\n

Karadeniz kıyılarında insansız araç hareketliliği ve güvenlik endişeleri

Karadeniz'in farklı noktalarında deniz yüzeyinde bulunan İHA parçaları ve roket benzeri cisimler güvenlik birimlerini harekete geçirdi. Bölgedeki ticari gemilere yönelik drone saldırıları ve düşen hava araçları dikkat çekiyor.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Yerel Haberler +Trabzon
Temsili görsel: Karadeniz kıyılarında insansız araç hareketliliği ve güvenlik endişeleri
Temsili görsel · ExpectBest / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti2 dakikada okuyun
  • Karadeniz'in farklı noktalarında deniz yüzeyinde bulunan İHA parçaları ve roket benzeri cisimler güvenlik birimlerini harekete geçirdi.
  • Bölgedeki ticari gemilere yönelik drone saldırıları ve düşen hava araçları dikkat çekiyor.
  • Karadeniz kıyılarında son dönemde insansız hava araçları, deniz araçları ve tanımlanamayan cisimlerle ilgili yaşanan olaylar bölgedeki güvenlik hareketliliğini artırdı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Karadeniz'in farklı noktalarında deniz yüzeyinde bulunan İHA parçaları ve roket benzeri cisimler güvenlik birimlerini harekete geçirdi. Bölgedeki ticari gemilere yönelik drone saldırıları ve düşen hava araçları dikkat çekiyor.

1 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 26.09.2026 16:10
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Karadeniz kıyılarında son dönemde insansız hava araçları, deniz araçları ve tanımlanamayan cisimlerle ilgili yaşanan olaylar bölgedeki güvenlik hareketliliğini artırdı. Samsun, Artvin ve Trabzon hattında peş peşe gelen ihbarlar, Sahil Güvenlik ekiplerini teyakkuza geçirdi.

Deniz yüzeyinde şüpheli cisimler

Samsun'un Yakakent ilçesi Dikmen mevkisi açıklarında vatandaşlar tarafından deniz yüzeyinde bir cisim fark edildi. İhbar üzerine bölgeye intikal eden Sahil Güvenlik ekipleri, cismin bir insansız hava aracına (İHA) ait kuyruk parçası olduğunu tespit etti. Benzer bir durum Artvin'in Hopa ilçesinde yaşandı. Sugören Limanı içerisinde su yüzeyinde görülen roket benzeri, kanatçıklı silindirik cisim üzerine ekipler güvenlik önlemleri alarak inceleme başlattı.

Gemilere yönelik saldırılar ve drone olayları

Bölgedeki güvenlik endişeleri yalnızca kıyıdaki cisimlerle sınırlı kalmıyor. Geçtiğimiz aylarda Trabzon'un Arsin ilçesinde Ukrayna yapımı olduğu değerlendirilen bir drone, İlçe Emniyet Müdürlüğü önündeki araçların üzerine düşmüştü. Daha önce 1 Ekim 2025 tarihinde ise balıkçılar tarafından bulunan bir insansız deniz aracı, ekipler tarafından kontrollü şekilde imha edilmişti. Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, balıkçıları bu tür cihazlara karşı dikkatli olmaları ve doğrudan yetkililere bildirmeleri konusunda uyarmıştı.

Deniz taşımacılığı da bu tehditlerden nasibini aldı. 6 Ağustos 2026 tarihinde Trabzon merkezli bir firmaya ait LDR Yaşar isimli konteyner gemisi, uluslararası sularda üç drone'un hedefi oldu. Saldırı sonucunda gemide maddi hasar meydana gelirken, mürettebattan yaralanan olmadı. Ayrıca 26 Ağustos 2026 gecesi Rusya'nın Tuapse Limanı açıklarında Lider Bordo-Mavi isimli Ro-Ro gemisine düzenlenen drone saldırısında beş mürettebat yaralandı. Saldırı sonrası Trabzon Limanı'na demirleyen gemideki araçlar tahliye edildi.

Uluslararası sularda yaşanan bu olaylar, bölgedeki deniz güvenliği konusundaki risklerin devam ettiğini gösteriyor. Yetkililer, deniz yüzeyinde görülen şüpheli cisimlere karşı vatandaşların duyarlı olması gerektiğini vurguluyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

1kaynak · 6 olgu

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Samsun'un Yakakent ilçesi açıklarında deniz yüzeyinde bir insansız hava aracına ait kuyruk parçası bulundu.Kaynak 1
  2. Artvin'in Hopa ilçesindeki Sugören Limanı'nda roket benzeri silindirik bir cisim tespit edildi.Kaynak 1
  3. 18 Ağustos 2026 tarihinde Trabzon'un Arsin ilçesinde Ukrayna yapımı olduğu değerlendirilen bir drone emniyet müdürlüğü önündeki araçların üzerine düştü.Kaynak 1
  4. 1 Ekim 2025 tarihinde Trabzon'da balıkçılar tarafından bulunan insansız deniz aracı ekiplerce etkisiz hale getirildi.Kaynak 1
  5. 6 Ağustos 2026'da Karadeniz'de seyreden Türk konteyner gemisi LDR Yaşar, üç drone tarafından hedef alındı.Kaynak 1
  6. 26 Ağustos 2026'da Rusya'nın Tuapse Limanı açıklarında Lider Bordo-Mavi isimli Ro-Ro gemisine düzenlenen drone saldırısında beş mürettebat yaralandı.Kaynak 1

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    61SAATHaber kaynağı · 26.09.2026 13:44

    Karadeniz’de dikkat çeken İHA ve deniz aracı hareketliliği!

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.