Amasya Valisi Önder Bakan, valilik binasında düzenlediği basın toplantısında 2026 yılının ilk altı ayını kapsayan asayiş verilerini kamuoyuyla paylaştı. Kentte yürütülen güvenlik çalışmaları neticesinde mal varlığına karşı işlenen suçlarda belirgin bir gerileme yaşandığını ifade eden Bakan, alınan tedbirlerin sonuç verdiğini vurguladı.
Suç Oranlarında Önemli Düşüş
Vali Bakan'ın paylaştığı verilere göre, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında oto hırsızlığı yüzde 60, yağma suçu yüzde 57, evden hırsızlık yüzde 47 ve iş yerinden hırsızlık suçları yüzde 40 oranında azaldı. Ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunda yüzde 30, motosiklet hırsızlığında yüzde 25 ve konut dokunulmazlığını ihlal suçunda yüzde 21 oranında düşüş kaydedildi.
Operasyonel Başarılar
Ateşli silahlarla mücadele kapsamında 161 ruhsatsız silah ele geçirilirken, 159 şüpheli hakkında adli süreç başlatıldı. Siber suçlarla mücadele birimleri ise suç unsuru barındıran 621 hesap ve şahıs hakkında inceleme başlattı. Aranan şahıslara yönelik operasyonlarda, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 559 kişi yakalanarak adalete teslim edildi. Bu kişilerin 59'unun 5 yıl ve üzeri hapis cezasıyla arandığı belirtildi.
Uyuşturucu ve Göçle Mücadele
Uyuşturucu imal ve ticaretine yönelik gerçekleştirilen 83 operasyonda 170 şüpheli gözaltına alındı ve bunlardan 83'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında düzenlenen 18 operasyonda ise 155 düzensiz göçmen yakalandı, 7 kaçakçı tutuklandı ve suçta kullanılan 10 araca el konuldu.
Trafik güvenliği konusunda da açıklamalarda bulunan Vali Bakan, yılın ilk yarısında 522 bin 802 aracın denetlendiğini belirtti. İşlem yapılan araç sayısındaki yüzde 39'luk azalışın, alınan trafik tedbirlerinin etkinliğini gösterdiğini ifade etti.