Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkevi'nde gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Finansal sistemdeki fon krizine değinen Erdoğan, sorumluluğu bulunan herkesten hukuk önünde hesap sorulacağını ve benzer sorunların yaşanmaması için gerekli idari tedbirlerin alınacağını belirtti.
Küresel sistemde reform çağrısı
Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in mevcut yapısının adaletsiz olduğunu belirterek, veto mekanizmasının kaldırılması gerektiğini vurguladı. Sadece beş daimi üyeyi koruyan model yerine, tüm üyelerin hakkaniyetli temsil edildiği bir sistemin kurulması gerektiğini ifade eden Erdoğan, dünyanın yeni duvarlara değil, yeni köprülere ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Gazze'deki duruma da değinen Cumhurbaşkanı, geçmişte yapılan uyarıların dikkate alınması halinde bugün yaşanan çatışmaların önlenebileceğini savundu.
Bölgesel güvenlik ve terörle mücadele
Irak ile yürütülen sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, bölgenin terörden arındırılması sonrası kontrolün nasıl sağlanacağına dair istişarelerin sürdüğünü belirtti. Türkiye'nin artık terör konuları yerine Kalkınma Yolu projesi ve refah odaklı bir gündemle hareket etmek istediğini ifade eden Erdoğan, "Terörsüz Türkiye" hedefinin adım adım ilerlediğini kaydetti. Ayrıca Hürmüz Boğazı'nın seyrüsefer serbestisinin korunması gerektiğini, aksi durumun küresel enerji güvenliğini doğrudan etkileyeceğini vurguladı.
Sürdürülebilirlik vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ise New York'taki temaslarında çevre sorunlarına dikkat çekti. Mevcut üretim ve tüketim alışkanlıklarının dünyayı çıkmaza sürüklediğini belirten Emine Erdoğan, "kullan-at" kültüründen vazgeçilerek döngüsel ekonomiye geçilmesinin bir seçenek değil, gelecek için mutlak bir zorunluluk olduğunu ifade etti.