Türkiye, Mısır, Pakistan ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 81'inci oturumu kapsamında New York'ta bir araya geldi. 21 Eylül 2026 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda, Orta Doğu ve çevresindeki bölgesel gelişmeler ele alındı.
Bakanlar, bölgedeki gerilimlerin çözümü için diyalog ve diplomasinin tek yol olduğunu belirterek, kalıcı barışın tesisi adına İslamabad Muhtırası'na riayet edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Toplantıda ayrıca, Suudi Arabistan'a yönelik saldırılar sert bir dille kınandı. Bakanlar, Krallığın uluslararası hukuk çerçevesindeki meşru müdafaa hakkını desteklediklerini ve toprak bütünlüğünün korunması konusundaki kararlılıklarını yinelediler.
Filistin ve Yemen gündemi
Filistin meselesinin bölgesel istikrar için merkezi bir öneme sahip olduğunu vurgulayan bakanlar, 4 Haziran 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti'nin kurulması gerektiğini ifade etti. Yemen konusunda ise meşru hükümetin ve Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi'nin kapsayıcı diyalog çabalarına tam destek verildiği açıklandı. Ayrıca denizlerde seyrüsefer güvenliğinin korunmasının önemi üzerinde duruldu.
Sudan'da egemenlik vurgusu
Sudan'daki iç karışıklıklara da değinen heyetler, ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan bağlılıklarını teyit etti. Sudan'daki ulusal kurumların korunması gerektiğini belirten bakanlar, ülkeye yönelik yasa dışı silah ve paralı asker akışının durdurulması çağrısında bulundu. Toplantı sonunda, bölgesel güvenliğin güçlendirilmesi amacıyla dört ülke arasındaki istişare ve eş güdümün sürdürülmesi konusunda mutabakata varıldı.