# Türkiye-ABD Diplomatik İlişkilerinde Yeni Yüzyıl Vizyonu

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/70136/turkiye-abd-diplomatik-iliskilerinde-yeni-yuzyil-vizyonu
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-09-21T21:39:37+03:00
- Modified: 2026-09-21T22:02:17+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Türkiye-ABD Diplomatik İlişkilerinde Yeni Yüzyıl Vizyonu, https://habersitesi.org/haber/70136/turkiye-abd-diplomatik-iliskilerinde-yeni-yuzyil-vizyonu

## Summary

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye-ABD ilişkilerinin 100. yılı vesilesiyle düzenlenen panelde stratejik ortaklığın önemine vurgu yaptı. Altun, yeni dönemde ilişkilerin akılcı ve öngörülebilir bir temelde ilerlemesi gerektiğini belirtti.

## Verified facts

- İletişim Başkanı Fahrettin Altun, New York'ta düzenlenen Türkiye-ABD ilişkilerinin 100. yılı paneline katıldı.
- Altun, uluslararası sistemin yeniden şekillendiği bir dönemden geçildiğini belirtti.
- Türkiye ve ABD arasındaki diplomatik ilişkiler 1927 yılında başladı.
- İletişim Başkanlığı, 2027 yılı boyunca ikili ilişkileri kutlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

## Article

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu haftası kapsamında düzenlenen Türkiye-ABD İlişkileri konulu panelde önemli açıklamalarda bulundu. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılına dikkat çeken Altun, küresel sistemin yeniden yapılandığı kritik bir dönemden geçildiğini ifade etti.Stratejik Dönüşüm ve UyumAltun, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin tarihsel süreçte sürekli bir ilerlemeden ziyade, değişen koşullara uyum sağlama kapasitesiyle şekillendiğini vurguladı. 1927 yılında başlayan diplomatik sürecin, İkinci Dünya Savaşı sonrası stratejik bütünleşmeye evrildiğini belirten Altun, ittifakların her zaman tam mutabakat gerektirmediğini, önemli olanın görüş ayrılıklarını yönetebilme becerisi olduğunu dile getirdi.Gelecek Vizyonu ve İşbirliği AlanlarıYeni yüzyılda ilişkilerin sadece kriz yönetimiyle sınırlı kalmaması gerektiğini savunan Altun, şu ifadeleri kullandı: "Stratejik ilişkiler yeni fırsatlar da yaratmalıdır." Bu kapsamda savunma sanayisi, enerji, yapay zeka, ticaret ve ileri teknoloji gibi alanların yeni işbirliği başlıkları olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin savunma kapasitesi ve kriz yönetme kabiliyetinin stratejik bir avantaj olduğunu hatırlattı.İletişim Başkanı, ikili ilişkilerin sadece hükümetler düzeyinde değil, toplumlar arası bağlarla da güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. ABD'de yaşayan Türk toplumunun iki ülke arasında köprü görevi gördüğünü belirten Altun, 2027 yılı boyunca İletişim Başkanlığı tarafından geniş kapsamlı kültürel ve diplomatik etkinlikler düzenleneceğini duyurdu. Altun, yeni dönemin akılcı, öngörülebilir ve tarafların gerçeklerini tanıyan bir yaklaşımla inşa edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

## Sources

- [Habertürk — "Uluslararası sistemin yeniden şekillendiği bir dönemden geçiyoruz"](https://www.haberturk.com/dunya/uluslararasi-sistemin-yeniden-sekillendigi-bir-donemden-geciyoruz-3914115)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
