# Bölgesel gerilimler ve Türkiye'nin dış politika perspektifi

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/69516/bolgesel-gerilimler-ve-turkiye-nin-dis-politika-perspektifi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-09-21T00:34:33+03:00
- Modified: 2026-09-21T07:33:19+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Bölgesel gerilimler ve Türkiye'nin dış politika perspektifi, https://habersitesi.org/haber/69516/bolgesel-gerilimler-ve-turkiye-nin-dis-politika-perspektifi

## Summary

Yemen'deki Husi saldırıları ve Suudi Arabistan'ın güvenlik arayışları, bölgedeki mezhepsel çatışmaların ve dış müdahalelerin etkisini tartışmaya açıyor. Türkiye'nin bu süreçteki rolü ve olası iş birliği paktları uluslararası basında dikkatle izleniyor.

## Verified facts

- Husiler, Kızıldeniz'deki Babülmendep Boğazı'nı kapatarak Suudi Arabistan'a yönelik saldırılar düzenlemektedir.
- Suudi Arabistan'ın ABD ile yaptığı silah anlaşmaları, İran'ın bölgedeki yayılmacı politikalarıyla ilişkilendirilmektedir.
- Jerusalem Post, Türkiye ve Pakistan'ın Suudi Arabistan ile olan iş birliği paktının Husiler karşısında bir testten geçtiğini öne sürmektedir.
- Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında bölgesel iş birliğini hedefleyen bir pakt gündeme gelmiştir.

## Article

Orta Doğu coğrafyasında yaşanan çatışmalar, mezhepsel ayrışmalar ve dış güçlerin etkisiyle karmaşık bir hal almaya devam ediyor. Özellikle Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'in girişindeki Babülmendep Boğazı'nı kapatma girişimi ve Suudi Arabistan'a yönelik saldırıları, bölgedeki güvenlik dengelerini sarsan önemli unsurlar arasında yer alıyor. Bu hamlelerin kimin stratejik çıkarlarına hizmet ettiği konusu ise bölge siyasetinde yoğun bir tartışma alanı oluşturuyor.Suudi Arabistan'ın ABD ile gerçekleştirdiği milyarlarca dolarlık silah anlaşmaları, İran'ın bölgedeki yayılmacı politikalarına karşı bir savunma refleksi olarak değerlendiriliyor. 1979 devrimi öncesinde İsrail'e karşı ortak bir duruş sergileyen Arap dünyası, zamanla kendi içindeki mezhepsel çatışmalara ve bölgesel rekabetlere odaklanmış durumda. Bu durum, Filistin meselesinin geri planda kalmasına ve bölge ülkelerinin farklı eksenlere kaymasına neden oluyor.Öte yandan, Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerin Suudi Arabistan ile Mekke Paktı üzerinden bir iş birliği geliştirme çabaları, bölgedeki güç dengelerini yeniden şekillendirme potansiyeli taşıyor. Ankara, bu paktın sadece belirli ülkeleri değil, İran dahil tüm bölgeyi kapsayan geniş bir perspektife sahip olması gerektiğini vurguluyor. Ancak Jerusalem Post gibi uluslararası yayın organları, bu paktın Husilerin saldırıları karşısında gerçek bir caydırıcılık sınavı verdiğini iddia ediyor.Türkiye'nin bu süreçteki tutumu, soğukkanlı bir dış politika yaklaşımıyla şekilleniyor. Mezhepçilikten uzak duran ve ulusal çıkarları merkeze alan bir yönetim anlayışıyla hareket eden Türkiye, bölgedeki manipülasyonlara karşı mesafeli bir duruş sergiliyor. Suudi Arabistan ile Husiler arasındaki çatışmaya Türkiye'nin doğrudan dahil olup olmayacağı sorusu ise, paktın geleceği ve bölgedeki istikrar arayışları açısından kritik bir öneme sahip olmaya devam ediyor.

## Sources

- [Sabah Gündem — Türkiye Yemen’de cephe açar mı?](https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2026/09/21/turkiye-yemende-cephe-acar-mi)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
