İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, İran İslam Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Eskandar Momeni'yi Ankara'da ağırladı. İki ülke arasındaki güvenlik iş birliğinin masaya yatırıldığı görüşmede, terörle mücadele, sınır güvenliği, organize suç örgütleri ve düzensiz göçle mücadele konuları öncelikli gündem maddeleri oldu.
Terörle Mücadelede Ortak Kararlılık
Bakan Çiftçi, Türkiye'nin yürüttüğü kararlı mücadele sonucunda PKK/KCK'nın kendini feshetmek zorunda kaldığını belirterek, örgütün farklı bölgelerdeki tüm uzantılarının tasfiye sürecini yakından takip ettiklerini ifade etti. Bölge barışı için PKK'nın Suriye ve Irak'taki varlığının sona ermesinin kritik bir eşik olduğunu vurgulayan Çiftçi, örgütün İran'daki kolu olan PJAK'ın da bu tasfiye sürecine dahil edilmesinin önemine dikkat çekti.
İran İçişleri Bakanı Momeni ise Türkiye'nin terörle mücadelesini desteklediklerini belirterek, "Türkiye'nin güvenliği İran'ın güvenliğidir" ifadesini kullandı. Momeni, PKK ve PJAK gibi yapıların silah bırakması gerektiğini ve bu konuda Türkiye, Irak, İran ve Suriye'nin ortak bir çözüm için el birliği yapması gerektiğini savundu.
Suçla Mücadele ve Sınır Güvenliği
Görüşmede organize suç örgütleri ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele de geniş yer buldu. Bakan Çiftçi, 2026 yılı içerisinde gerçekleştirilen operasyonlarda 36 ton uyuşturucu madde ele geçirildiğini ve binlerce şüphelinin tutuklandığını açıkladı. İki bakan, Interpol birimleri arasındaki iletişimin güçlendirilmesi ve suçluların iadesi süreçlerinin daha etkin yürütülmesi konusunda mutabık kaldı.
Düzensiz göç konusunda ise Türkiye'nin göçmenlerin güvenli ve gönüllü geri dönüşünü esas alan bütüncül bir sistem uyguladığını belirten Çiftçi, sınır güvenliğinin artırılması ve insan kaçakçılığı şebekelerine karşı istihbarat paylaşımının yoğunlaştırılması gerektiğini ifade etti. İranlı Bakan Momeni de özellikle sınır hattındaki insan kaçakçılığı çetelerine karşı Türkiye ile her türlü iş birliğine hazır olduklarını yineledi.