Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) bünyesinde görev yapan Elit Hakem Direktörü Anthony Taylor, Trendyol Süper Lig ve 1. Lig müsabakalarında yaşanan kritik pozisyonları mercek altına aldı. Hazırlanan detaylı analiz raporu, video görüntüleri eşliğinde kamuoyuyla paylaşıldı.
Fenerbahçe ve Beşiktaş maçlarındaki kararlar
Gençlerbirliği ile Fenerbahçe arasında oynanan mücadelenin 49. dakikasında Mert Müldür'ün yerde kaldığı pozisyon, Taylor tarafından incelendi. Yapılan değerlendirmede, savunma oyuncusunun müdahalesinin hücum oyuncusunun vuruş becerisini etkilemediği gerekçesiyle penaltı kararı verilmemesinin doğru olduğu belirtildi. Aynı maçın 71. dakikasında yaşanan el teması da minimal düzeyde olduğu için penaltı olarak değerlendirilmedi.
Alanyaspor-Beşiktaş karşılaşmasında ise Aliti'nin Trossard'a yönelik müdahalesinin aşırı güç içerdiği ve bu pozisyonda kırmızı kart çıkması gerektiği vurgulandı. Ayrıca VAR sisteminin hakemi saha içi incelemeye davet etmesi gerektiği ifade edildi. Aynı maçın 56. dakikasındaki müdahalenin ceza sahası dışında olduğu ve serbest vuruş verilmesi gerektiği kaydedildi.
Galatasaray ve Amedspor maçları
Galatasaray'ın Göztepe'yi konuk ettiği maçta Osimhen'in kazandığı penaltı pozisyonu da analiz edildi. Taylor, oyuncunun teması abarttığını ve gerçek bir çelme ihlali oluşmadığını belirterek, kararın hatalı olduğu görüşünü paylaştı. Amedspor ile Trabzonspor arasındaki müsabakada ise Diagne'nin penaltı vuruşu sırasında Sor'un ceza sahasına erken girmesi nedeniyle, ağlara giden topun gol değeri taşımaması gerektiği açıklandı.
Bu analizler, ligdeki hakem yönetim standartlarının belirlenmesi ve tartışmalı kararların teknik açıdan netleştirilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Taylor'ın raporu, futbol kamuoyunda geniş yankı uyandıran pozisyonlara dair resmi bir değerlendirme niteliği taşıyor.