Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'ye yönelik uyguladığı CAATSA yaptırımlarının kaldırılması ihtimali, hem savunma sanayii hem de ekonomi çevrelerinde yakından takip ediliyor. Uzmanlar, bu adımın atılması durumunda Türkiye ile ABD ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayabileceğini belirtiyor.
Ekonomist Muhammet Bayram, CAATSA yaptırımlarının Türkiye'nin hem askeri hem de ekonomik süreçlerini kısıtladığını ifade etti. Bayram, yaptırımların kaldırılmasının doğrudan enflasyonun düşeceği anlamına gelmediğini ancak döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltarak dolaylı yoldan ekonomik istikrara katkı sağlayabileceğini vurguladı. Bayram, "Döviz sorunumuz olmazsa enflasyon sorunumuz da olmaz" değerlendirmesinde bulundu.
Savunma sanayii tarafında ise Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, Türkiye'nin F-35 projesindeki rolüne dikkat çekti. Başbuğ, Türkiye'nin bu projede üretim altyapısına ciddi yatırımlar yaptığını belirterek, yaptırımların kalkmasının sadece F-35 sürecini değil, genel savunma teknolojileri iş birliğini de hızlandırabileceğini ifade etti. Uzmanlar, Türkiye'nin yerli üretim kapasitesinin ve stratejik ortaklıklarının bu süreçten olumlu etkilenebileceği görüşünde birleşiyor. Yaptırımların kaldırılması, Türkiye'nin uluslararası savunma projelerindeki konumunu güçlendirecek bir adım olarak değerlendiriliyor.