# İsrail'de savunma bütçesi tartışması: Muhalefetten şartlı destek

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/64506/israil-de-savunma-butcesi-tartismasi-muhalefetten-sartli-destek
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-09-14T20:41:52+03:00
- Modified: 2026-09-14T20:41:52+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, İsrail'de savunma bütçesi tartışması: Muhalefetten şartlı destek, https://habersitesi.org/haber/64506/israil-de-savunma-butcesi-tartismasi-muhalefetten-sartli-destek

## Summary

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savunma bütçesini artırma planına muhalefet lideri Lapid'den şartlı destek geldi. Lapid, ek kaynağın yeni vergiler yerine mevcut koalisyon fonlarından karşılanmasını istiyor.

## Verified facts

- İsrail Başbakanı Netanyahu, savunma bütçesini 183 milyar şekele yükseltmeyi planlıyor.
- Muhalefet lideri Yair Lapid, savunma bütçesi artışına destek vereceğini açıkladı.
- Lapid, bütçe artışının yeni vergilerle değil, koalisyon harcamalarının kısıtlanmasıyla karşılanmasını talep etti.
- İsrail ordusundaki mali krizin Gazze, Batı Şeria ve Lübnan operasyonlarını etkilediği belirtildi.

## Article

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bölgesel çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte savunma bütçesini 183 milyar şekele çıkarma kararı aldı. Bu gelişme üzerine ana muhalefet lideri ve Gelecek Var Partisi Başkanı Yair Lapid ile bir görüşme gerçekleştirdi. Lapid, ordunun güçlendirilmesi gerekliliğini vurgulayarak bütçe artışına prensipte destek verdiğini açıkladı.Ancak muhalefet kanadı, bu devasa bütçe artışının finansman yöntemi konusunda hükümetle ciddi görüş ayrılıkları yaşıyor. Lapid, savunma harcamalarının orta sınıfın veya yedek askerlerin üzerine yeni vergi yükleri bindirilerek karşılanmasına kesinlikle karşı çıkıyor. Bunun yerine hükümetin, koalisyon ortaklarına aktarılan fonları ve Ultra-Ortodoks kesimin askerlikten muafiyetini destekleyen harcamaları iptal etmesini öneriyor.İsrail devlet televizyonu KAN, ordunun yaşadığı mali sıkıntıların Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Lübnan'daki operasyonel kapasiteyi olumsuz etkilediğini bildirmişti. Netanyahu'nun başlangıçta 143 milyar şekel olarak belirlenen 2026 savunma bütçesini, İran ve Lübnan'a yönelik saldırıların ardından 183 milyar şekele yükseltme talimatı, ülkede bütçe disiplini ve öncelikler tartışmasını yeniden alevlendirdi. Hükümetin, muhalefetin bu şartlı desteği karşısında koalisyon harcamalarında bir kesintiye gidip gitmeyeceği ise merak konusu olmaya devam ediyor.

## Sources

- [CNN Türk — İsrail’de muhalefetten Netanyahu’ya savunma bütçesi şartı](https://www.cnnturk.com/dunya/israilde-muhalefetten-netanyahuya-savunma-butcesi-sarti-3466494)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
