\n\n
Google News'te HaberSitesi.org'u takip edin

Hırvatistan'dan Sırbistan'a Mladic tepkisi: AB desteği tehlikede

Hırvatistan, Srebrenitsa Soykırımı hükümlüsü Ratko Mladic için resmi cenaze töreni düzenleyen Sırbistan'a yönelik AB üyelik desteğini çekebileceğini duyurdu. Hırvat yetkililer, bu törenin Avrupa Birliği değerleriyle örtüşmediğini vurguladı.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Hırvatistan'dan Sırbistan'a Mladic tepkisi: AB desteği tehlikede
Temsili görsel · guvo59 / Pixabay
⚡
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Hırvatistan, Srebrenitsa Soykırımı hükümlüsü Ratko Mladic için resmi cenaze töreni düzenleyen Sırbistan'a yönelik AB üyelik desteğini çekebileceğini duyurdu.
  • Hırvat yetkililer, bu törenin Avrupa Birliği değerleriyle örtüşmediğini vurguladı.
  • Hırvatistan Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic, Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine yönelik verdikleri desteği gözden geçirebileceklerini belirtti.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Hırvatistan, Srebrenitsa Soykırımı hükümlüsü Ratko Mladic için resmi cenaze töreni düzenleyen Sırbistan'a yönelik AB üyelik desteğini çekebileceğini duyurdu. Hırvat yetkililer, bu törenin Avrupa Birliği değerleriyle örtüşmediğini vurguladı.

2 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 11.09.2026 18:31
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Hırvatistan Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic, Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine yönelik verdikleri desteği gözden geçirebileceklerini belirtti. Bu sert çıkışın temelinde, Sırbistan'ın Srebrenitsa Soykırımı'nın baş sorumlusu olarak hüküm giyen Ratko Mladic için düzenlediği resmi cenaze töreni yer alıyor.

AB değerleriyle örtüşmüyor

Başkent Zagreb'de AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Teresa Ribera ile bir araya gelen Jandrokovic, Sırbistan'ın tutumunu sert bir dille eleştirdi. Jandrokovic, bir savaş suçlusu için devlet eliyle resmi bir tören düzenlenmesinin kabul edilemez olduğunu ve bu durumun Avrupa Birliği'nin temel değerleriyle hiçbir şekilde bağdaşmadığını ifade etti.

Srebrenitsa'da 1995 yılında 8 binden fazla Boşnak sivilin katledilmesinden sorumlu tutulan Mladic, uzun yıllar süren yargılamaların ardından Lahey'de tutuklu bulunduğu sırada 27 Ağustos tarihinde hayatını kaybetmişti. Mladic'in cenazesi, 7 Eylül'de Belgrad'da çok sayıda Sırp yetkilinin katılımıyla gerçekleştirilen resmi bir törenle toprağa verildi. Sırbistan makamlarının bir savaş suçlusuna gösterdiği bu resmi hürmet, uluslararası kamuoyunda ve bölge ülkelerinde büyük tepkiyle karşılandı.

Hırvatistan tarafı, Sırbistan'ın bu tavrının AB'ye uyum süreciyle çeliştiğini savunarak, diplomatik baskıyı artırma sinyali verdi. Sırbistan'ın geçmişle yüzleşme konusundaki bu yaklaşımı, bölgedeki diplomatik gerilimi yeniden tırmandırdı.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

2kaynak · 5 olgu

2 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Hırvatistan Meclis Başkanı Gordan Jandrokovic, Sırbistan'ın AB üyelik sürecine verdiği desteği geri çekebileceklerini açıkladı.Kaynak 1, 2
  2. Sırbistan'ın, Srebrenitsa Soykırımı hükümlüsü Ratko Mladic için resmi cenaze töreni düzenlemesi tepki topladı.Kaynak 1, 2
  3. Jandrokovic, Mladic'e düzenlenen resmi törenin Avrupa Birliği değerleriyle bağdaşmadığını ifade etti.Kaynak 2
  4. Ratko Mladic, 27 Ağustos tarihinde tutulduğu hapishanede hayatını kaybetti.Kaynak 2
  5. Mladic'in cenazesi 7 Eylül'de Belgrad'da çok sayıda Sırp yetkilinin katılımıyla defnedildi.Kaynak 2

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Anadolu AjansıHaber ajansı · 11.09.2026 17:22

    Hırvatistan, Mladic'e cenaze töreni düzenleyen Sırbistan'a AB üyeliği için verdiği desteği çekebilir

    Kaynağı aç ↗
  2. 2
    TRT HaberHaber kaynağı · 11.09.2026 16:42

    Hırvatistan, Sırbistan'a AB desteğini çekebilir

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.