İngiltere'de yerel yönetimlerin turistlerden gecelik konaklama vergisi alabilmesine olanak tanıyan yeni bir düzenleme gündeme geldi. Hükümetin belediye başkanlarına tanıdığı bu yetki kapsamında, oteller, tatil evleri ve misafirhaneler gibi tüm konaklama birimlerinde ziyaretçilerden ek ücret tahsil edilebilecek. Uygulamanın 2029 yılı sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanıyor.
Vergi oranı ve kapsamı
Yeni düzenlemeye göre belediye başkanları, vergi oranını belirleme konusunda inisiyatif sahibi olacak. Ancak merkezi hükümet, bu ücretin konaklama faturasının yüzde 5'ini geçmemesini öngörüyor. Londra gibi bazı şehirlerin yöneticileri, bu sınırı koruyacaklarını şimdiden beyan etti. Öte yandan, Skegness ve Hartlepool gibi bölgelerdeki yerel yöneticiler teklife karşı çıkarak uygulamanın turizmi baltalayacağını savunuyor.
Sektörden sert tepki
İngiltere'nin konaklama ve yeme-içme sektörü, bu vergi planına karşı ciddi endişeler taşıyor. Sektör kuruluşu UKHospitality tarafından yapılan analizler, yüzde 5'lik bir verginin 2030 yılına kadar 11,9 milyon geceleme kaybına yol açabileceğini gösteriyor. Ayrıca bu durumun turizm harcamalarında 1,8 milyar sterlinlik bir düşüşe ve yaklaşık 33 bin kişinin işini kaybetmesine neden olabileceği tahmin ediliyor. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) ise verginin ülkenin küresel rekabet gücünü zayıflatabileceği konusunda uyarıyor.
Mevcut uygulamalar
Birleşik Krallık genelinde bazı bölgeler halihazırda turist vergisi uygulamalarını başlatmış durumda. Manchester, 2023 yılında belirli bir kira değerinin üzerindeki otellerde gece başına 1 sterlinlik vergi uygulamasına geçen ilk İngiliz şehri oldu. İskoçya'nın başkenti Edinburgh ise bu yaz itibarıyla konaklama bedeli üzerinden yüzde 5 oranında bir vergi tahsil etmeye başladı. Galler'de ise yerel yönetimlerin 2027 yılından itibaren kişi başı 1,30 sterline kadar vergi almasına izin verilecek.