Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Trabzon'un ekonomik geleceğine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bölgenin yatırım iştahının yüksek olduğunu vurgulayan Akpınar, Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında Doğu Karadeniz'in son iki yıldır Türkiye genelinde en fazla başvuru alan bölge olduğunu belirtti.
Su ürünlerinde büyük yatırım beklentisi
Trabzon'un su ürünleri sektöründeki gücüne dikkat çeken Akpınar, önümüzdeki üç dört yıllık süreçte bu alanda yaklaşık 5,5 milyar liralık yatırımın hayata geçirilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Türk somonu üretimi ve işleme kapasitesinin artış gösterdiğini belirten Akpınar, büyük yatırımcıların bölgeye olan ilgisinin her geçen gün yükseldiğini ifade etti. Ayrıca, balık hastalıklarının erken teşhisine yönelik hazırlanan ve kamuoyunda balık hastanesi olarak bilinen projenin bakanlık değerlendirme sürecinde olduğunu kaydetti.
Turizm ve sanayide yeni vizyon
Sürmene'nin yat ve tekne imalatında ihtisaslaşmış bir merkez haline geldiğini hatırlatan Akpınar, bu sektörün büyümesi için yeni yatırım alanlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Turizm tarafında ise sadece konaklama odaklı değil, deneyim ve alternatif turizm projelerinin desteklendiğini ifade eden Akpınar, şehrin yeni cazibe merkezlerine kavuşması gerektiğini vurguladı.
Bölgede desteklenen projelerin toplam yatırım hacminin 25 milyar liraya ulaştığını belirten Akpınar, kalkınmanın sadece kamu eliyle değil; kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademi iş birliğiyle mümkün olabileceğini sözlerine ekledi. Akpınar, bu bütüncül yaklaşımın bölgenin ekonomik dönüşümü için kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.