Slovenya Gıda ve Veteriner Güvenliği Kurumu, başkent Lübliyana ve Grosuplje bölgelerinde bulunan ölü kargalar üzerinde yapılan incelemelerin sonuçlarını paylaştı. Yapılan analizler neticesinde, kuşlarda Batı Nil virüsüne rastlandığı doğrulandı. Yetkililer, kargaların bu virüsün doğal rezervuarı olduğunu ve sivrisinek ısırıkları yoluyla hastalığın yayılabileceğini vurguladı.
Slovenya'da 2024 yılı içerisinde kuşlarda virüs tespit edilmesine rağmen, şu ana kadar insanlarda herhangi bir vakaya rastlanmadığı açıklandı. Uzmanlar, Batı Nil virüsüne karşı herhangi bir aşı bulunmadığını hatırlatarak, sivrisinek ısırıklarına karşı bireysel önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Virüsün kuluçka süresinin genellikle 2 ile 14 gün arasında değiştiği, bağışıklığı zayıf bireylerde ise bu sürenin 21 güne kadar uzayabildiği ifade edildi.
Hastalığın bulaştığı kişilerin büyük çoğunluğunda herhangi bir belirti görülmezken, vakaların yaklaşık yüzde 20'sinde ateş, halsizlik, bulantı, baş ve kas ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkabiliyor. Başlangıçta sadece Afrika kıtasında görülen virüs, zaman içerisinde Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi birçok Avrupa ülkesine yayılarak küresel bir sağlık konusu haline geldi. Yetkililer, bölgedeki vatandaşları sivrisineklerden korunmaları konusunda dikkatli olmaya davet etti.