Stratejik Vizyon ve NATO İş Birliği
Milli Savunma Bakanlığı, haftalık basın bilgilendirme toplantısını yapım aşamasında olan Ay Yıldız Müşterek Karargâhı'nda düzenledi. Bu yeni yerleşkenin; Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Bakanlığı tek bir merkezde birleştirerek Türk Silahlı Kuvvetlerinin kurumsal bütünleşmesini ve modern komuta-kontrol kabiliyetlerini artırması hedefleniyor. Stratejik bir vizyon projesi olarak tanımlanan karargah, Türkiye'nin savunma alanındaki kararlılığını simgeliyor.
Ankara'da 7-8 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen 36'ncı NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi'nin başarıyla tamamlandığı belirtildi. Zirve kapsamında düzenlenen Savunma Sanayii Forumu ve resepsiyon aracılığıyla, Türkiye'nin yerli savunma sanayiindeki teknolojik yetkinlikleri müttefiklere sergilendi. Türkiye, NATO'nun caydırıcılığına katkı sunan sorumlu bir müttefik olma konumunu sürdüreceğini vurguladı.
Saha Operasyonları ve Hudut Güvenliği
Terörle mücadele kapsamında son bir hafta içerisinde 4 PKK'lı teröristin teslim olduğu bildirildi. Operasyon bölgelerinde sığınak ve mayın imha çalışmalarının devam ettiği açıklanırken, Suriye'nin Deyrizor bölgesinde Fırat Nehri üzerine inşa edilen 240 metrelik yüzer köprünün 10 Temmuz'da hizmete girmesi bekleniyor.
Hudut güvenliği verilerine göre, son bir haftada yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 316 kişi yakalanırken, 995 kişinin geçişi engellendi. Yılbaşından bu yana yakalananların sayısı 5 bin 615'e, engellenenlerin sayısı ise 41 bin 129'a yükseldi. Ayrıca Van sınır hattında yapılan taramalarda 109 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.
Diplomatik İlişkiler ve Beklentiler
ABD ile olan ilişkilere değinilen toplantıda, savunma sanayisine yönelik uygulanan CAATSA yaptırımlarının ve tüm kısıtlamaların kaldırılması yönündeki beklenti yinelendi. ABD Başkanı'nın açıklamalarının memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, karşılıklı güvene dayalı bir yaklaşımın önemi vurgulandı. Yunanistan ile ilişkiler konusunda ise gerilimi tırmandıran söylemlerden kaçınılması gerektiği, Türk Silahlı Kuvvetlerinin tehdit oluşturmayan kimse için bir risk teşkil etmediği ifade edildi.