Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail Sevabite, bölgedeki insani duruma ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sevabite, İsrail tarafından paylaşılan giriş-çıkış verilerinin sahadaki acı gerçekliği yansıtmaktan uzak olduğunu belirterek, bu rakamların insani ihtiyaçları karşılamadığını ifade etti.
Bölgede acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan 22 bin hasta ve yaralının bulunduğunu vurgulayan Sevabite, bu kişilerin arasında çok sayıda çocuğun yer aldığını belirtti. İsrail'i, sınır kapılarını bir toplu cezalandırma aracı olarak kullanmakla suçlayan yetkili, hastaların yavaş bir ölüme terk edildiğini savundu. Sevabite, her gün en az 1000 yaralının tedavi için bölgeden çıkış yapması gerektiğini dile getirdi.
Ayrıca, Gazze dışında mahsur kalan ve evlerine dönmeyi bekleyen yaklaşık 90 bin Filistinlinin durumu da kritik bir sorun olarak öne çıkıyor. Uluslararası topluma ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kuruluşlara çağrıda bulunan Gazze yönetimi, İsrail üzerindeki baskının artırılmasını ve sınır kapılarının derhal insani geçişlere açılmasını talep ediyor. Mevcut kısıtlamaların bölgedeki sağlık sistemini tamamen çökerttiği ve insani yardımların ulaştırılmasını engellediği belirtiliyor.