# Hürmüz Boğazı'nda Ticari Gemi Trafiği Son Haftada %50 Üzeri Artış Gösterdi

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/586/hurmuz-bogazi-nda-ticari-gemi-trafigi-son-haftada-50-uzeri-artis-gosterdi
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-06-30T13:25:00+03:00
- Modified: 2026-07-06T01:54:33+03:00
- Category: Gündem
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Hürmüz Boğazı'nda Ticari Gemi Trafiği Son Haftada %50 Üzeri Artış Gösterdi, https://habersitesi.org/haber/586/hurmuz-bogazi-nda-ticari-gemi-trafigi-son-haftada-50-uzeri-artis-gosterdi

## Summary

ABD‑İran mutabakatının ardından Hürmüz Boğazı'ndan geçen ticari gemi sayısı bir haftada yüzde ellinin üzerinde yükseldi. Günlük ortalama gemi geçişi 32'den 49'a çıktı.

## Verified facts

- Hürmüz Boğazı'nda ticari gemi trafiği son bir haftada yüzde ellinin üzerinde artış gösterdi
- 15‑21 Haziran haftasında boğazdan 223 ticari gemi geçti, günlük ortalama otuz iki gemi
- 22‑28 Haziran haftasında 343 ticari gemi geçişi kaydedildi, günlük ortalama kırk dokuz gemi
- Bu iki haftalık karşılaştırmada trafik yaklaşık yüzde elli dört oranında yükseldi
- En yoğun gün 24 Haziran’da yetmiş altı gemi geçerken, bir gün önce kırk gemi geçip en az altı milyon varil ham petrol taşıdı
- Geçiş yapan gemilerin büyük kısmı İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kuveyt'ten ham petrol ve ürün taşıyor
- Gemiler çoğunlukla İran karasularındaki "İran rotasını" kullanıyor ve gölge filo ile yaptırım kapsamındaki gemiler hakim

## Article

ABD ve İran arasında 14‑18 Haziran tarihleri arasında imzalanan mutabakat, Hürmüz Boğazı'nın ticari gemi trafiğine yeniden açılmasını içeriyor. Bu gelişmenin etkisi, gemi hareketlerinde belirgin bir artış olarak ortaya çıktı.Haftalık geçiş rakamları15‑21 Haziran haftasında boğazdan toplam iki yüz yirmi üç ticari gemi geçti; bu da günlük ortalama otuz iki gemiye tekabül ediyor. Takip eden hafta, 22‑28 Haziran arasında ise üç yüz kırk üç gemi kayıtlara geçti ve günlük ortalama kırk dokuz gemiye yükseldi. Bu iki haftanın karşılaştırması, trafiğin yaklaşık yüzde elli dört oranında artış gösterdiğini ortaya koyuyor.En yoğun gün ve taşınan yük24 Haziran, günlük en yüksek geçiş sayısı olarak yetmiş altı gemiyle kayıtlara geçti. Bir gün önce, kırk gemi boğazı geçerek en az altı milyon varil ham petrol taşıdı. Gemilerin büyük bir kısmı İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kuveyt'ten gelen ham petrol ve petrol ürünleri taşıyan tankerlerdi.Rotasyon ve filo yapısıGeçiş yapan gemilerin çoğu, İran karasularındaki "İran rotasını" kullanmaya devam ediyor. Ayrıca, gölge filo ve uluslararası yaptırımlar kapsamında olan gemiler, toplam trafiğin önemli bir bölümünü oluşturuyor.Veriler, Kpler adlı veri analitik şirketinin raporlarından derlenmiştir.

## Sources

- [Anadolu Ajansı — Hürmüz Boğazı'nda ticari gemi trafiği son bir haftada yüzde 50'den fazla arttı](https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hurmuz-bogazinda-ticari-gemi-trafigi-son-bir-haftada-yuzde-50den-fazla-artti/3982128)
- [TRT Haber — Hürmüz Boğazı'nda ticari gemi trafiği son bir haftada yüzde 50'den fazla arttı](https://www.trthaber.com/haber/dunya/hurmuz-bogazinda-ticari-gemi-trafigi-son-bir-haftada-yuzde-50den-fazla-artti-949781.html)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
