Nepal'de yaşanan büyük sel felaketinin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen arama kurtarma ekipleri umut verici bir gelişmeye imza attı. Trishuli hidroelektrik santralinde bulunan 225 metre uzunluğundaki tünelde mahsur kalan bir Çin vatandaşı, ortak bir operasyonla sağ olarak kurtarıldı. Nepalli askerler ve Güney Koreli afet uzmanlarının yürüttüğü çalışma sonucunda kurtarılan kişi, helikopterle bölgeden tahliye edilerek sağlık kontrolüne alındı. Bu kurtarışla birlikte aynı santral bölgesinde canlı bulunan işçi sayısı üçe ulaştı.
Can kaybı artıyor
Ülkeyi etkisi altına alan felaketin bilançosu ise giderek ağırlaşıyor. Nepal polisi tarafından yapılan açıklamada, sel suları nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 1342'ye yükseldiği bildirildi. Sekiz farklı bölgede yürütülen arama kurtarma çalışmalarında, kayıp olduğu belirtilen 4 bin 886 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Afet bölgelerinde yaklaşık 8 bin polis memuru, cesetlerin çıkarılması ve yardım dağıtımı gibi acil durum operasyonlarını sürdürüyor.
Felaketin nedeni buzul çökmesi
Bölgedeki uzmanlar, felaketin kökenine dair önemli veriler paylaştı. Daha önce deprem kaynaklı olduğu düşünülen sismik hareketlerin, aslında dağlık alanda meydana gelen buzul çökmesi olduğu anlaşıldı. Uluslararası Dağlık Kalkınma Merkezi uzmanları, buzul parçalarının tetiklediği çığın sel felaketine yol açtığını vurguladı. 26 Ağustos'ta Rasuwa bölgesinde başlayan süreçte çok sayıda köprü yıkılmış ve ulaşım yolları ciddi hasar görmüştü. Bölgedeki arama kurtarma faaliyetleri, zorlu arazi koşulları nedeniyle helikopter desteğiyle yürütülmeye devam ediyor.