Ankara'da gerçekleştirilen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin tamamlanmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, düzenlediği basın toplantısıyla gündeme geldi. Trump, zirvenin başarılı geçtiğini vurgulayarak ev sahipliği için Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını sundu.
Uçağın Rotası Değişti
Basın toplantısının en dikkat çekici anları, Trump'ın Air Force One ile dönmeyeceği yönündeki iddialara verdiği yanıtlar oldu. Güvenlik endişeleri ve suikast ihtimalleri üzerine yöneltilen soruları yanıtlayan Trump, uçağın farklı bir rotaya yönlendirildiğini doğruladı. ABD Başkanı, uçağın Avrupa'daki çeşitli askeri üslere gideceğini ve burada askerlerin uçağı görebilmesi için sergileneceğini belirtti. Kendisinin ise standart yöntemlerle dönüş yapacağını ifade etti.
Başkanlık Makamının Riskleri
Görevindeki güvenlik risklerine değinen Trump, Amerikan başkanlığının oldukça tehlikeli bir sorumluluk olduğunu dile getirdi. Görev başındaki bir başkanın ölüm riskinin yaklaşık yüzde 5,2 seviyesinde olduğunu belirten Trump, bu risk oranını önceden bilseydi belki de aday olmayabileceğini söyledi.
İran ile İlgili Açıklamalar
İran'dan gelebilecek tehditler konusundaki sorular karşısında çarpıcı bir ifade kullanan Trump, İran'ın hedef listesinde birinci sırada yer aldığını kabul etti. Ancak bu durumun kendisini endişelendirmediğini vurgulayan ABD Başkanı, görevini en iyi şekilde yerine getirmeye odaklandığını sözlerine ekledi.