# Meyve suyu üretiminde tatlandırıcı kuralları yeniden düzenleniyor

- Canonical URL: https://habersitesi.org/haber/55995/meyve-suyu-uretiminde-tatlandirici-kurallari-yeniden-duzenleniyor
- Publisher: HaberSitesi.Org
- Published: 2026-09-03T14:54:58+03:00
- Modified: 2026-09-03T15:17:34+03:00
- Category: Ekonomi
- Author: HaberSitesi.Org Haber Merkezi
- Language: tr-TR
- Sponsored: no
- Preferred citation: HaberSitesi.Org, Meyve suyu üretiminde tatlandırıcı kuralları yeniden düzenleniyor, https://habersitesi.org/haber/55995/meyve-suyu-uretiminde-tatlandirici-kurallari-yeniden-duzenleniyor

## Summary

Tarım ve Orman Bakanlığı, meyve suyu ve nektar üretim standartlarını Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu hale getirmek için yeni bir taslak hazırladı. Düzenleme ile meyve sularında tatlandırıcı kullanımı kısıtlanırken, şeker oranı düşürülmüş ürünlere onay verilecek.

## Verified facts

- Tarım ve Orman Bakanlığı meyve suyu ve nektar üretimi standartlarını güncelleyen bir tebliğ taslağı hazırladı.
- Yeni düzenleme ile konsantre, püre ve toz formundaki meyve sularında tatlandırıcı kullanımı tamamen yasaklanıyor.
- İlave şeker içermeyen meyve nektarlarında şeker yerine tamamen tatlandırıcı kullanılmasına izin verilecek.
- Doğal şeker oranı en az yüzde 30 azaltılmış meyve sularının üretimi ve satışı onaylanacak.

## Article

Tarım ve Orman Bakanlığı, meyve suyu ve nektar sektöründeki üretim standartlarını köklü bir şekilde değiştirmeye hazırlanıyor. Sektör temsilcilerinin görüşüne sunulan yeni tebliğ taslağı, tüketicilerin daha doğru bilgilendirilmesini ve Avrupa Birliği mevzuatına tam uyum sağlanmasını amaçlıyor.Taslağın yürürlüğe girmesiyle birlikte, konsantre, püre veya toz formunda üretilen meyve sularında tatlandırıcı kullanımı tamamen yasaklanacak. Buna karşılık, ilave şeker içermeyen meyve nektarlarında şeker yerine tatlandırıcı kullanılmasına imkan tanınacak. Düşük enerjili nektar kategorisinde ise şekerin belirli bir kısmının tatlandırıcı ile ikame edilmesine izin verilecek.Düzenlemenin bir diğer önemli ayağı ise yeni nesil ürünleri kapsıyor. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde, özel işlemler uygulanarak doğal şeker miktarı en az yüzde 30 oranında azaltılmış meyve sularının üretimi ve piyasaya arzı resmen onaylanacak. Bu adımlarla birlikte meyve suyu pazarında daha şeffaf ve sağlıklı bir üretim sürecinin hedeflendiği belirtiliyor.

## Sources

- [Habertürk Ekonomi — Tatlandırıcı kullanımına yasak geliyor](https://www.haberturk.com/meyve-suyu-ve-nektarlarda-yeni-donem-tatlandirici-standardi-degisiyor-3910036-ekonomi)

## Reuse

Short quotation and summarization are permitted with attribution and a backlink. Full reproduction requires permission. See https://habersitesi.org/.well-known/ai-policy.json.
