\n\n

Okulların afet güvenliği için üniversitelerle stratejik iş birliği

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim yapılarının deprem ve afetlere karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla 15 üniversite ile kapsamlı bir protokol imzaladı. Proje kapsamında binaların yapısal analizleri yapılarak riskli yapılar için güçlendirme veya yıkım kararları bilimsel verilerle alınacak.

Bu haber ilgini çekti mi?Benzer gelişmeleri kişisel akışında gör ve bildirimlerini seç.
+Gündem
Temsili görsel: Okulların afet güvenliği için üniversitelerle stratejik iş birliği
Temsili görsel · Kollinger / Pixabay
Haberin kısa özeti1 dakikada okuyun
  • Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim yapılarının deprem ve afetlere karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla 15 üniversite ile kapsamlı bir protokol imzaladı.
  • Proje kapsamında binaların yapısal analizleri yapılarak riskli yapılar için güçlendirme veya yıkım kararları bilimsel verilerle alınacak.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ülke genelindeki eğitim kurumlarının afetlere karşı direncini artırmak amacıyla 15 üniversite ile stratejik bir iş birliği protokolü imzaladı.
HIZLI CEVAP

Bu haber ne anlatıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim yapılarının deprem ve afetlere karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla 15 üniversite ile kapsamlı bir protokol imzaladı. Proje kapsamında binaların yapısal analizleri yapılarak riskli yapılar için güçlendirme veya yıkım kararları bilimsel verilerle alınacak.

2 kaynakla doğrulama Kaynak gösterimine hazır Son güncelleme: 03.09.2026 11:41
Editoryal not: Bu içerik, doğrulanabilir kaynaklar ve görsel veriler titizlikle analiz edilerek, özgünlük ilkeleri çerçevesinde editoryal süreçten geçirilerek hazırlanmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ülke genelindeki eğitim kurumlarının afetlere karşı direncini artırmak amacıyla 15 üniversite ile stratejik bir iş birliği protokolü imzaladı. Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen törenle hayata geçirilen bu çalışma, eğitim yapılarının yapısal güvenliğinin bilimsel yöntemlerle değerlendirilmesini hedefliyor.

Bilimsel Destekle Afet Risk Yönetimi

Protokol, Bakanlığın sahip olduğu saha tecrübesi ve veri birikimini, üniversitelerin akademik uzmanlığıyla birleştirmeyi amaçlıyor. 81 ili kapsayacak şekilde planlanan iş birliği çerçevesinde, eğitim binalarının performans analizleri, zemin incelemeleri ve hasar tespit çalışmaları yürütülecek. Bu süreçte elde edilen teknik veriler, Bakanlığın afet yönetimi stratejilerine ve karar destek mekanizmalarına temel oluşturacak.

Güçlendirme ve Yenileme Süreçleri

İş birliği kapsamında sadece yapısal analizler değil; enerji verimliliği, yangın güvenliği ve erişilebilirlik gibi alanlarda da teknik danışmanlık sağlanacak. Ayrıca binaların bakım, onarım ve güçlendirme ihtiyaçları belirlenerek, eğitim yapılarının modern standartlara uygun hale getirilmesi planlanıyor. Üniversitelerin akademik kadroları, yıkım veya güçlendirme gibi kritik kararların objektif kriterlere dayanmasına katkı sunacak.

Daha önce Pamukkale, Fırat ve Karadeniz Teknik üniversiteleri ile yürütülen pilot uygulamalarda, yaklaşık 900 bina yerinde incelendi. Yapılan detaylı teknik değerlendirmeler sonucunda, riskli olduğu tespit edilen 396 bina için yıkım kararı alınırken, diğer yapılar için güçlendirme ve proje hazırlık süreçleri başlatıldı. Yeni dönemde Akdeniz, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Gazi ve Erzurum Teknik gibi 15 üniversitenin katılımıyla bu çalışmaların tüm Türkiye'ye yayılması hedefleniyor.

KAYNAK ŞEFFAFLIĞI

Doğrulanan bilgiler ve kaynaklar

2kaynak · 4 olgu

2 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öne çıkan doğrulanmış bilgiler

  1. Milli Eğitim Bakanlığı ile 15 üniversite arasında eğitim yapılarının afet güvenliğini artırmak için iş birliği protokolü imzalandı.Kaynak 1, 2
  2. Protokol kapsamında eğitim binalarının yapısal risklerinin azaltılması, güçlendirme ve AR-GE çalışmaları yürütülmesi hedefleniyor.Kaynak 2
  3. İş birliği yapılan üniversiteler arasında İTÜ, Yıldız Teknik, Gazi ve Karadeniz Teknik gibi 15 farklı kurum yer alıyor.Kaynak 2
  4. Daha önce yapılan pilot çalışmalarda incelenen 900 binadan 396'sı için yıkım kararı alındı.Kaynak 2

Başvurulan kaynaklar

  1. 1
    Anadolu AjansıHaber ajansı · 03.09.2026 10:36

    MEB ile 15 üniversite arasında eğitim yapılarının afet güvenliği için işbirliği protokolü imzalandı

    Kaynağı aç ↗
  2. 2
    TRT HaberHaber kaynağı · 03.09.2026 10:57

    MEB ile 15 üniversiteden eğitim yapılarının afet güvenliği için iş birliği

    Kaynağı aç ↗

Bu haber sizde nasıl bir etki bıraktı?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

0 tepki

İlgili Haberler

Aynı konudaki gelişmeler
HaberSitesi'ni Google'da tercih edilen kaynak yap

HaberSitesi.Org'u tercih edilen kaynaklarınıza ekleyerek Google'daki Top Stories, AI Mode ve AI Overviews yüzeylerinde yayınlarımızı daha kolay öne çıkarabilirsiniz.